Internetski preglednik koji koristite je zastario. Za optimalno iskustvo koristite neki od sljedećih preglednika.
predavanje

37. Salon mladih: Temporalnosti u izložbenim praksama

Sudjeluju: Laura Amann (AT), Bruno Mokross (AT), Lisa Jäger (AT), Jorge Van den Eynde (ES), Adomas Narkevičius (GB), Domen Ograjanšek (AT)
Moderatori: Lovro Japundžić i Jelena Šimundić Bendić

Salon mladih je najveća izložbena manifestacija vizualnih umjetnika do 35 godina u Hrvatskoj. U nešto više od 50 godina svoga postojanja, predstavio je više od 3.400 umjetnika i u svakom svom izdanju generirao nova imena na hrvatskoj umjetničkoj sceni. Osim prezentacije najnovijih umjetničkih trendova, Salon od svojih početaka dodjeljuje i nagrade najuspjelijim ostvarenjima i naglašavajući široj javnosti koja su to nova imena na sceni čiji bismo rad trebali pratiti i u budućnosti.

Tematska večer predavanja nadovezuje se na centralnu temu Salona mladih koja je vezana uz istraživanje alternativnih temporalnosti koje nastaju kao posljedica neprilagođenosti normativnom toku vremena. Kroz predavanja i panel diskusije tema temporalnosti istražit će se na primjeru izložbenih i teorijskih praksi međunarodnih kustosa.

[Program se održava na engleskom jeziku.]

Raspored:
17:00-17:10
Lovro Japundžić i Jelena Šimundić Bendić: Uvod u program

17:10-17:50
Jorge Van den Eynde: Weaving Fantastic Timelines

17:50-18:30
Domen Ograjenšek: Temporalities of Failure: The Spectral Diagrammatism of Jožef Mislej


18:30-19:10
Adomas Narkevičius; Neither Belated, nor Anachronistic: Virgilijus Šonta Non-Normative Photographic Worlds / Untimeliness as a Common Maquette for Recent ‘Eastern’ European Art Histories?


/PAUZA/

19:30-20:10
Laura Amann: Disobedient Desires


20:10-20:50
Lisa Jäger i Bruno Mokross: Between Personal and Professional Timelines

Laura Amann je kustosica i arhitektica koja živi i radi u Beču. Diplomirala je na kustoskom programu De Appel u Amsterdamu i na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču. Trenutno je dio kustoskog tima Kunsthalle u Beču uz WHW kolektiv. Amann je bila jedna od kustosica ‘Significant Other’, projektnog prostora i kustoske platforme koja se bavila preklapanjem umjetnosti i arhitekture, a istovremeno je predavala i na Tehničkom sveučilištu u Beču. Noviji projekti promatraju činove radosti, intimnosti, žudnje i senzualnosti i kako oni proizvode prostore za neposluh ili ludilo koje dovodi do novih oblika znanja.

Lisa Jager radi kao vizualna umjetnica i kustosica čiji se rad bavi temama brige, suživota ljudskih i neljudskih životinja te održivosti u različitim medijima. U svom umjetničkom radu propituje socijalno-ekonomske, ekološke i rodne norme te istražuje granice performativnosti prostora, tijela i diskursa. Jager je studirala na Akademiji likovnih umjetnosti Beč, na HFBK Hamburgu i na Sveučilištu Friedrich Alexander Erlangen-Nuremberg. Njezin rad izlagan je u Beču (AT) (Belvedere 21, One Work Gallery, WAF, Parallel Wien, među ostalima), Baselu (CH), Berlinu (DE), Bruxellesu (BE) i Kopenhagenu (DK). Od 2019. godine umjetnička je direktorica WAF galerije i suosnivačica projekata Die Feldversuche i One Mess Gallery Vienna.

Bruno Mokross je umjetnik, kustos i programer softvera sa sjedištem u Beču, gdje ostvaruje izložbe i događaje u različitim kontekstima i formatima. Jedan je od osnivača i glavnih organizatora Indexa, mreže i istoimenog festivala bečkih nezavisnih projektnih prostora, te direktor trenutno neimenovanog izložbenog prostora umjetničke udruge Pinacoteca. Paralelno s kustoskim radom, povremeno stvara site-specific umjetnička djela i skulpturalne intervencije.

https://salonmladih.hdlu.hr

37. Salon mladih: Temporalnosti u izložbenim praksama
© Salon mladih