Internetski preglednik koji koristite je zastario. Za optimalno iskustvo koristite neki od sljedećih preglednika.
Uncategorized

7. DANI AUSTRIJSKE KULTURE U OSIJEKU

K O N C E R T  O T V O R E N J A

10.11.2016. – 19:00 h
Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku, Županijska 9

Trio „Square Waltz”
Handmade Music from Vienna

Maria Salamon: violina, skladanje
Hannes Laszakovits: bas, skladanje
Marc Bruckner: klarinet, flauta, udaraljke, skladanje

Što očekujete od jednog bečkog ansambla koji izvodi valcer? Sada to sve zaboravite. Jer za tri glazbenika grupe „Square Waltz“ čak i trokuti postaju pravokutni, krugovi se preoblikuju u elipse, a piramide dobivaju oblik katedrale Sv. Stjepana u Beču.
Ručno rađena glazba koja pulsira u ritmu ovoga svijeta, autentične i jedinstvene skladbe protkane džezom, strastvenim improvizacijama i uvijek povezane s Bečom i velikom glazbenom baštinom toga grada glazbe.

www.squarewaltz.at 
www.hnk-osijek.hr

I Z L O Ž B A

Otvorenje: 11.11.2016. – 19:00 h
Muzej likovnih umjetnosti, Europska avenija 9

„Coupé International Vol. Three: Eva Engelbert & Maja Marković“

Kustosi: Michael Strasser i Vanja Žanko

„Coupé International“ iz Beča pokrenuo je izložbene projekte koji se temelje na prezentaciji dvaju umjetničkih opusa. Nakon prezentacija u New Yorku i Italiji usmjerava se u suradnji s organizacijom Nomad, koju je osnovala Vanja Žanko, prema Hrvatskoj.
Umjetnice Eva Engelbert i Maja Marković često rade sa specifičnim lokacijama i dijele zajednički interes za postavljanje izložbi izvan klasičnog izložbenog prostora. Umjetnice su istraživale povijest Francuskog paviljona u Zagrebu kako bi razvile nova djela unutar ovog specifičnog konteksta, te ih izložile unutar istog prostora.
Projekt pred umjetnice postavlja velik izazov, zahvaljujući činjenici da svoje site-specific radove izlažu na tri različite lokacije: u Francuskom paviljonu u Zagrebu, u izložbenom white cube prostoru KLUCKYLAND u Beču, a sada i u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku.

Izložba se može razgledati do 30. studenoga.

https://coupeinternational.wordpress.com  
www.nomad.hr  
www.mlu.hr

F I L M S K I   P R O G R A M

12. – 13.11.2016
Kino Urania, Šetalište V. Hengla 1
www.kinematografi-osijek.hr


12.11.2016. – 11:00 h
„Mali vitez Trenk“ (Anthony Power, 2015., 75 min)
Crtani film

Dječak Trenk potječe iz seljačke obitelji koja je u službi nemilosrdnog viteza Wertolta. Kada jednoga dana dječakov otac biva nepravedno zatvoren, Trenk odlazi postati vitez. Uz pomoć svojih prijatelja sudjeluje na viteškom turniru knezova. Osvoji li turnir i pobjedi li zmaja koji živi u šumi, ima pravo na jednu želju, što će mu omogućiti da oslobodi svoga oca.

www.ritter-trenk.de

12.11.2016. – 18:30 h
 „Black Brown White” (Erwin Wagenhofer, 2011., 102 min)
Igrani film

Vozač kamiona Don Pedro sa svojim partnerom vodi malu špediciju koja je specijalizirana za prijevoz povrća. Kroz godine su razvili rafinirani sistem za prijevoz ilegalnih izbjeglica iz Afrike u Europu. Jackie, mlada Nigerijka bježi sa svojim sinom Emanuelom preko Sahare u smjeru sjevera. Njen cilj je Ženeva, gdje živi dječakov otac. Na afričko-europskoj granici susreću se Don Pedro, Jackie i Emanuel.

www.blackbrownwhite-derfilm.de

12.11.2016. – 20:15 h
 „Disati“ (Karl Markovics, 2011., 90 min)
Igrani film

Devetnaestogodišnji Roman Kogler dobije priliku prije vremena izaći iz popravnog doma za maloljetnike. Međutim Romanove su karte slabe: zatvoren, samotnjak i bez obitelji, čini se nesposobnim za socijalizaciju. Počinje raditi u pogrebnom poduzeću i upravo ga taj zaobilazni put preko smrti vodi natrag u život.

www.atmen-der-film.at

13.11.2016. – 17:00 h
„Dječja magija“ (Ruth Rieser, 2016., 71 min)
Igrani film za djecu

Ljeto je stiglo, cirkus „Dimitri“ stigao je u dječje carstvo. Ali gdje su djeca? „Nema nikoga“, tužno zaključuje klaun Leon i odlazi u potragu. Nešto tajanstveno se odvija tijekom dana i noći. Djeca postaju vidljiva. Odrasli preživljavaju u vlastitom svijetu. Puna radosti djeca razvijaju svoju posebnu snagu i njihovi snovi postaju stvarnost.

www.rr-film.at

13.11.2016. – 18:30 h
„Macondo“ (Sudabeh Mortezai, 2014., 98 min)
Igrani film

Ramasan mora preuzeti veliku odgovornost za jednog jedanaestogodišnjaka. U tradicionalnom čečenskom društvu on nakon smrti svojega oca slovi za glavu obitelji i mora se brinuti o majci i dvije mlađe sestre. Njegov je svijet Macondo, izbjegličko naselje na rubu Beča. Njegov se svijet sruši kada u naselje dolazi Isa, ratni drug njegovog pokojnog oca.

www.macondo-film.com  
 


I Z L O Ž B A
 
Otvorenje: 12.11.2016. – 19:00 h
HDLU, Galerija Kazamat, Vatroslava Jagića 2

Christoph Meier & Dino Zrnec – „Izazovi prostornosti“

Zajednička izložba umjetnika Christopha Meiera i Dine Zrneca predstavit će mlade autore koji intenzivno promišljaju vlastiti umjetnički poziv.
Poseban je interes umjetničkoga djelovanja Dine Zrneca usmjeren na procesualno slikarstvo – ono uključuje odnos slike prema određenom prostoru, što Zrnec ostvaruje nizom procesualnih i performativnih zahvata unutar samog prostora izlaganja.
Rad Christopha Meiera također uključuje prostor kao okvir umjetničke akcije. On izložbu shvaća kao susret publike i umjetnosti upotpunjen razgovorom, interakcijom, događajnošću. Bitan je postupak u njegovu radu kopiranje i umnažanje.
Stoga u ovoj zajedničkoj izložbi Zrneca i Meiera galerijski prostor kroz izloške i verbalnu dimenziju postaje živim generatorom umjetničke razmjene.

Izložba se može razgledati do 29. studenoga.

www.christophmeier.net  
www.dinozrnec.com  
www.hdlu-osijek.hr

L I K O V N A  R A D I O N I C A   Z A  D J E C U

15. – 16.11.2016. – 11:00 do 12:30 h
Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek – Austrijska čitaonica, Europska avenija 24

„Slikanje i crtanje – Moj grad…“
Voditelj: Željko Jančić Zec

Što je za mene moj grad? Što moj grad čini drugačijim od drugih gradova? Kakve je boje moj grad?
Radionica je zamišljena kao savršen omjer zabave i učenja, gdje polaznici imaju priliku upoznati se s osnovnim umjetničkim tehnikama i naučiti osnove likovnog jezika. Cilj je potaknuti kreativno stvaralaštvo djeteta, ali i ostvariti obrazovne ciljeve razvoja specifičnih sposobnosti, znanja i stavova.

Likovna radionica namijenjena je djeci od 4 do 14 godina.

www.zec.at  
www.gskos.hr

I Z L O Ž B A

Otvorenje: 15.11.2016. – 17:00 h
Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek – Austrijska čitaonica, Europska avenija 24

Željko Jančić Zec: „Sloboda“

Željko Jančić Zec je fotograf, video umjetnik i slikar. Rođen u Rijeci, živi i radi u Rijeci i Beču. Najprije se bavio izvedbenom umjetnošću, a sada ga zaokupljaju pitanja svakodnevnog života, čovjekovog postojanja i složenosti univerzuma.
Što za njega znači biti slobodan, otkrit će nam u ovoj izložbi kroz primordijalne crteže s mitsko-simboličnim značenjem, koje kombinira sa svjetski poznatim naslovima i pjesmama.

Izložba se može razgledati do 22. studenoga.

www.zec.at  
www.gskos.hr

P R E D S T A V L J A N J E  K N J I G A

17.11.2016. – 17:30 h
Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek – Austrijska čitaonica, Europska avenija 24

„The Long Shots of Sarajevo, 1914-2014. Ereignis – Narrativ – Gedächtnis“
Hg.: Vahidin Preljević und Clemens Ruthner, Tübingen: Francke 2016

“Wechselwirkungen. Austria-Hungary, Bosnia-Herzegowina and the Western Balkans, 1878-1918”
Hg.: Clemens Ruthner u.a., New York: P. Lang 2016

Sudjeluju: prof. dr. Vahidin Preljević (Filozofski fakultet Sveučilišta u Sarajevu) i prof. dr. Marijan Bobinac (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu)

Što je povijesni događaj? Kako on postaje narativom u književnosti i drugim medijima kulture? Kako narativi postaju dijelom kulturnog sjećanja odnosno (nad)nacionalnih politika sjećanja? To su pitanja kojima se bave autorice i autori zbornika „The Long Shots of Sarajevo, 1914-2014. Ereignis – Narrativ – Gedächtnis“ na temelju „prascene“ u povijesti „kratkog“ 20. stoljeća: atentata Gavrila Principa i njegove grupe na Austrougarskog prestolonasljednika i njegovu suprugu 28. lipnja 1914. g.

Eseji interdisciplinarnog zbornika “Wechselwirkungen. Austria-Hungary, Bosnia-Herzegowina and the Western Balkans, 1878-1918” bave se utjecajem Habsburške monarhije na Bosnu i Hercegovinu i obrnuto. Autorice i autori istražuju utjecaj okupacije, kolonizacije i pripojenja na obje strane: u fokusu su ne samo intervencija i interakcija u političkom, ekonomskom, sociološkom, kulturnom i vjerskom području, već i prisilna hegemonija zajedno s kulturnim transferom i hibridnost. Imperijalni utjecaj na Balkanu izvan Habsburške monarhije predstavljen je u obliku tri studije slučaja o Albaniji i Crnoj Gori.

www.gskos.hr

Plakat