Internetski preglednik koji koristite je zastario. Za optimalno iskustvo koristite neki od sljedećih preglednika.
književnost

AKF književni klub: Andrea Grill – Cherubino

„Zašto je dobro čitati …Čitanje je inspirativno!“

U romanu “Cherubino” autorica pripovijeda o ženskoj sudbini rastrganoj između djeteta i umjetnosti. Naslov ukazuje na intertekstualno poigravanje s temom umjetnosti jer se odnosi na istoimeni lik paža iz Mozartove opere Figarov pir te se u tekstu glavna radnja o sudbini umjetnice isprepliće s motivima iz povijesti opere i umjetnosti ukazujući na to u kojoj je mjeri suvremeni život određen motivima naslijeđenima iz ranijih umjetničkih razdoblja.

Glavna junakinja je 39-godišnja mezzosopranistica Iris Schiffer, umjetnica u usponu, prisiljena birati između karijere i želje za djetetom. Prateći njezine odluke nakon pozitivnog testa na trudnoću autorica na temelju sudbine samostalne i samosvjesne umjetnice ukazuje na determiniranost ženskoga tijela, želju za emancipacijom i slobodom, kao i na biološke i socijalne granice koje se još uvijek postavljaju pred umjetnice i žene općenito.

Čitanje uzorka: Andrea Grill – Cherubino

Andrea Grill rođena 1975. godine u Bad Ischlu, studirala je među ostalim u Salzburgu i grčkom Thessalonikiju španjolski, grčki, lingvistiku i biologiju. Prvi roman objavila je 2007. godine, a objavljuje pjesme, putopise, eseje i slikovnice te je do sada objavila 13 knjiga. Grill živi u

Beču i predaje na Sveučilištu u Bernu. Posljednji romani koji su privukli pažnju književne javnosti nose naslov „Das Paradies des Doktor Caspari“ (2015), a roman „Cherubino“, objavljen 2019., bio je na duljem popisu za najveću njemačku književnu nagradu „Deutscher Buchpreis“.

Roman je prevela Milka Car.

https://www.leykam-international.hr/publikacija.php?id=234

AKF književni klub: Andrea Grill – Cherubino
© Leykam International