Internetski preglednik koji koristite je zastario. Za optimalno iskustvo koristite neki od sljedećih preglednika.
književnost

AKF književni klub: Gertraud Klemm – Hippocampus

„Knjiga je san koji držite u ruci.“ Neil Gaiman

Helene Schulze je mrtva i austrijska kritika staru feminističku vješticu napokon može mirne duše nominirati za najveću njemačku književnu nagradu. Uostalom, najbolja je spisateljica – mrtva spisateljica. No njezina prijateljica Elvira odlučuje nizom akcija uskrisiti Helene, njezinu književnu ostavštinu i zajedničku revolucionarnu mladost, sve uz pomoć mladoga snimatelja Adriana, koji će njezine performanse evidentirati snimkama i objaviti urbi et orbi. Od postavljanja perika na konjaničke spomenike i izložbe pelena, Elvirine će akcije bivati sve provokativnije.

Ovaj je roman duhovit protest protiv muške dominacije u umjetničkim krugovima i gorka satira na račun društva u kojem po piscima imena dobivaju institucije, a po spisateljicama – salate.

Roman je izašao ove godine u izdanju izdavačke kuće HENA COM, a prevela ga je Stjepanka Pranjković.  

Čitanje uzorka: Hippocampus – Gertraud Klemm

Gertraud Klemm, rođena 1971. u Beču, suvremena je austrijska spisateljica. Po struci biologinja, a sve do 2005. i službenica u Uredu za kontrolu vode grada Beča, u svojim romanima istražuje različite fasete bivanja ženom u suvremenom svijetu – od problema odrastanja donevolja zrelosti u romanu Herzmilch; ženske plodnosti i posvajanja djece u romanu Muttergehäuse, pa sve do ženskog starenja u romanu Aberland i položaja žene u književničkom miljeu u najnovijem romanu pod nazivom Hippocampus. Klemm je dosad objavila pet romana, knjigu eseja, dnevničke zapise, zbirku kratkih priča i nekoliko hibridnih knjiga u kojima njezine književne radove dopunjuju likovni radovi drugih umjetnica. Za tada još neobjavljeni tekst Ujjayi – kasnije poglavlje svog drugog romana – godine 2014. dobila je nagradu „Ingeborg Bachman“, roman Aberland donio joj je nominaciju za „Deutsches Buchpreis“ (2015.), a roman Herzmilch dobitnik je nagrade za najbolji romaneskni debi (2015.) te je nominiran za nagradu Europske unije za književnost.

http://www.gertraudklemm.at/

https://hena-com.hr/europa-iznutra-i-izvana-knjige/cijena/hippocampus