Internetski preglednik koji koristite je zastario. Za optimalno iskustvo koristite neki od sljedećih preglednika.
književnost

AKF književni klub: Radek Knapp – Čovjek koji je doručkovao zrak

„Znate da ste pročitali dobru knjigu kad okrenete zadnju stranicu i osjećate se kao da ste izgubili prijatelja.“ Paul Sweeney

U ovoj dužoj pripovijesti koja funkcionira i kao kraći roman, pripovjedač, mladić Walerian, priča svoju životnu priču od djetinjstva kod djeda i bake u Poljskoj, preko preseljenja s majkom u Beč te školovanja, odrastanja i snalaženja u novoj sredini pa sve do odvajanja od majke i započinjanja samostalnog života. Kroz ironijska i humoristična zapažanja Walerian opisuje prevladavanje svojih poljskih korijena, napuštanje školovanja, rad na pečenju kobasica i očitavanju plinomjera te susrete s ljudima – od potencijalnog samoubojice kojeg spašava do djevojke Terese s kojom započinje ljubavnu vezu te u perspektivi postaje odrasliji i zreliji.

Čitanje uzorka: Čovjek koji je doručkovao zrak – Radek Knapp

Radek Knapp rođen je 1964. u Varšavi. Nakon mature na trgovačkoj školi upisuje studij filozofije. Kako bi osigurao golu egzistenciju za vrijeme studija okušavao se u najrazličitijim poslovima, između ostalog i kao učitelj tenisa, poljevač vode u saunama, prodavač kobasica itd. Zadnjih godina živi u Beču kao slobodni pisac.

Prevoditelj ovog romana je Mate A. Ivandić.

https://www.leykam-international.hr/publikacija.php?id=200