Internetski preglednik koji koristite je zastario. Za optimalno iskustvo koristite neki od sljedećih preglednika.
razgovor

Animafest: Who is the Artist Here? Am I or the AI?

Kao udar meteorita odjeknuo je dolazak AI aplikacija tokom zadnjih mjeseci na svačije kompjutere podigavši pritom veliki oblak magle i prašine! Je li nam je suđeno kao vrsti? Kako su reagirali umjetnici i na što sliče filmovi nastali upotrebom AI-a? Kako ih prepoznajemo? Jesu li umjetnici postali nepotrebni? I ne samo umjetnici nego i mnogi drugi? Je li je sve to uopće AI ili još nije? Jesu li filmovi napravljeni AI-em u tjedan dana zaslužili biti u natjecanju rame uz rame s filmovima na kojima je godinama, neki put ručno, radio mali predani tim? Što je s autorskim pravima onih umjetnika kojima se AI služi kao predloškom? Hoće li se umjetnost promijeniti kao što se promijenilo slikarstvo izumom fotoaparata? O svim ovim i još nekim pitanjima razgovara mala probrana grupa ljudi koji za sebe ne tvrde da su eksperti, jer postoje li uopće već eksperti na ovome polju?

Moderator: Daniel Šuljić, autor, umjetnički ravnatelj / author, artistic director Animafest Zagreb Sudionici / Participants: Reinhold Bidner, autor / author (AT); Gerrit Kuge, autor AI filma / AI film author Backup (DE); Aneta Ozorek, umjetnička ravnateljica / festival director Kaboom Festival (NL/PL); Marko Paleka, IT stručnjak / expert (HR)

Reinhold Bidner je rođen 1975. u Salzburgu. Studirao je na Visokoj školi za primijenjene znanosti i tehnologije u Salzburgu (MultiMediaArt), na školi Duncan of Jordanstone College of Art and Design u škotskom Dundeeju (animacija i elektronički mediji) i diplomirao s priznanjima u okviru stipendije Sokrates na K.O.P.P.-Filmu u Berlinu. Vratio se 2001. u Linz na Futurelab Ars Electronice, gdje je od 2005. stariji istraživač za područje Time Based Media Od 2006. Radi kao freelancer na područjima videa, fotografije, glazbe i medijske umjetnosti. Kolektivi: 1n0ut I goldextra. Dobio je brojne nagrade i stipendije za umjetničku djelatnost i trenutačno radi na FH Salzburg.

Animafest: Who is the Artist Here? Am I or the AI?
© Sixpackfilm