Internetski preglednik koji koristite je zastario. Za optimalno iskustvo koristite neki od sljedećih preglednika.
film

Austrijski filmski tjedan u Zadru

Zadarska Kino Zona (Centar nezavisne kulture Zadar) u suradnji s Odjelom za germanistiku Sveučilišta u Zadru, austrijskom lektoricom ÖeAD-a Eveline Thalmann i Austrijskom knjižnicom dr. Alois Mock te uz potporu Austrijskog kulturnog foruma Zagreb u impresivnom prostoru novoobnovljene Providurove palače u Zadru organizira Austrijski filmski tjedan. Riječ je o projekcijama nekih od najzapaženijih recentnih cjelovečernjih igranih i dokumentarnih filmova te uzbudljivih najnovijih kratkih filmova iz Austrije, od kojih su neki zabilježili i međunarodni uspjeh.

Pored dugogodišnje tradicije velikana filmske umjetnosti i oskarovaca poput Michaela Hanekea ili Ulricha Seidla, austrijski je film posljednjih godina iznjedrio iznimne naslove mlađih autorica i autora poput Kurdwin Ayub (najbolji debitantski film, Berlinale 2022.) ili Hansa Hochstögera (Crossing Europe Film Festival 2022.), koji redateljskom hrabrošću, izlaganjem vlastitih biografija, ali i političnošću zastupljenih tema donose presjek previranja u austrijskom društvu, od izazova multikulturnosti života u globaliziranom svijetu do obračunavanja s najbolnijim točkama tamošnje povijesti, koju s Austrijom djelomice dijelimo.

Filmovi su stoga prilika i za razgovor o razlikama i sličnostima između aktualnih kulturnih pitanja u našim dvjema zemljama, na što će se osvrnuti popratni diskurzivni program uz sudjelovanje lokalnih poznavatelja.

Raspored filmova pogledajte na stranici Kino Zone:

https://www.kino-zona.com/