Internetski preglednik koji koristite je zastario. Za optimalno iskustvo koristite neki od sljedećih preglednika.
kultura

B*CReATive: (Ne) mrzimo baš sve

U vremenu pandemije COVID-19, digitalne platforme i sadržaji poprimaju važnu ulogu u razmjeni informacija, kao i u kulturnom životu. U tom kontekstu Austrijski kulturni forum Zagreb objavio je početkom 2021. g. otvoren natječaj u kojem je zadaća prijavljenih bila razviti digitalni umjetnički projekt uz pridržavanje određenih formi i tematskih odrednica.

Pobjednički projekt koji je odabrao neovisan žiri predstavljamo na svojem kanalu na YouTubeu!

Martina Hrlić Rogić: “(Ne) mrzimo baš sve?”

Performans ‘(Ne) mrzimo baš sve?’ bavi se temom govora mržnje trajno fiksiranog šaranjem grafita po riječkim fasadama, koji je tako postao dijelom životnog prostora grada, svakodnevnog govora i sustava (bez)vrijednosti.

Reakcije nema niti one sustava, a niti one čovjeka, građanina, susjeda.

Nebrojeni kvartovski grafiti jasno i glasno pozivaju na mržnju, ubojstvo, gaženje, progon i nestanak onih drugih, drugačijih, različitih, pripadnika manjinskih etničkih skupina, seksualnih orijentacija, mjesta rođenja, gradova, nogometnih klubova, jezika, naglasaka, uostalom, svega onog što nismo ‘mi’.

Performans se sastoji od projekcije video snimki razgovora s petero pripadnika različitih manjinskih skupina na lokacijama ispisanih govora mržnje te pokušaja društvene korekcije mrzilačke devijacije fizičkim uklanjanjem ispisanih poruka (farbanjem, uporabom abrazivnih sredstava i sl.).

Programom se nastoji probuditi svijest ljudi o diskriminaciji i govoru mržnje kao dijelu svakodnevnice, odnosno potaknuti kakvu – takvu reakciju, s porukom težine greške koju činimo (p)ostanemo li imuni na mržnju u bilo kojem obliku i u bilo kakvom kontekstu.

Martina Hrlić Rogić, studira Neverbalni teatar MA, Akademija za umjetnost i kulturu, Osijek. Umjetnička je ravnateljica Plesne grupe Flame, Rijeka, koju je osnovala prije 19 godina. Podučava suvremeni ples, modern jazz i musical, a koreografira za brojne predstave, performanse, plesna natjecanja, produkcije i festivale. Članica je Udruge plesnih umjetnika Hrvatske. U plesnoj karijeri kao koreografkinja surađivala je na brojim projektima u Hrvatskoj, iza sebe ima devet performansa, a režirala je i koreografirala ukupno 14 predstava.

Autorica: Martina Hrlić Rogić

Glazba i aranžman: Marko Rogić i Darko Terlević

Vokal: Antonija Braut

Video: Dominik Valić

Intervjuirani sudionici performansa: Margarita Burin, Saša Ilić, Ljubomir Linić, Martina Šalov, Surija Mehmeti i Dario Tonković

U realizaciji performansa sudjeluju: Antonija Braut, Jelena Braut, Lea Čaval, Martina Hrlić Rogić, Mattea Linić, Martina Miliša, Iva Šupek, Ivana Tus i Dominik Valić

Autorica zahvaljuje na suradnji i podršci Zajednici Srba, Vijeću romske nacionalne manjine za Grad Rijeku i MUP-u, Policijskoj upravi primorsko-goranskoj.

https://www.lupiga.com/vijesti/obracun-s-mrznjom-na-zidovima-nisam-mogla-ostati-imuna-na-sve-te-grafite?page=2