Internetski preglednik koji koristite je zastario. Za optimalno iskustvo koristite neki od sljedećih preglednika.
film

Ciklus austrijskog avangardnog filma: Nepoznati protivnik

VALIE EXPORT, 1977, 110 min, engl. titlovi

Suvremena umjetnica VALIE EXPORT odmah se istaknula kao jedna od najvažnijih predstavnica feminističkih pokreta 70-ih godina prošlog stoljeća. Njezine su je fotografije, instalacije i videoinstalacije učinile poznatom diljem svijeta. Uskoro potom uslijedio je njezin prvi film.

Za debitantski film, Nepoznati protivnik je nevjerojatno bogat idejama i odmah razotkriva veliku kompetentnost redateljice. U Beču kruži vijest o invaziji takozvanih Hyksosa: vanzemaljskih bića koja preuzimaju izgled ljudi koje ubiju. Ta vijest razara život umjetnice Anne koja već neko vrijeme vodi vezu s Peterom, koja pada u krizu zbog neobične situacije.

VALIE EXPORT tematizira prije svega manjkavu komunikaciju među ljudima, djelomice i zbog mahnitih medija i tehnologije. Beč se neprestance mijenja: grade se ulice i nove tramvajske linije. Pritom se čini da se grad više ne obazire na ljude. Fotografski poticaji izmjenjuju se sa snimcima akcije uživo, ljudska tijela djeluju gotovo beživotno, a dijalozi između figura doimaju se sve više otuđenima.

https://www.sixpackfilm.com/de/catalogue/719/