Internetski preglednik koji koristite je zastario. Za optimalno iskustvo koristite neki od sljedećih preglednika.
film

Dan Europe: Dirndlschuld

Povodom Dana Europe, institucije EU-a u Hrvatskoj u suradnji s veleposlanstvima država članica Unije te brojnim drugim partnerima pripremile su bogati program čije će središte biti Europski trg u Zagrebu.  

Program će započeti u četvrtak, 9. svibnja u podne projekcijama kratkih filmova kojima će se u nekoliko blokova umjetnički predstaviti EU države članice. Filmovi se prikazuju uz potporu kulturnih instituta koji su članovi mreže EUNIC Croatia. Okupljeni će u filmovima moći uživati uz besplatne kokice, slatkiše i druge okuse država članica Unije.

O austrijskom filmu:

Dirndlschuld (2021., Wilbirg Braining-Donnenberg)

dokumentarni eksperimentalni kratki film

Trajanje: 15 minuta

Jezik: njemački s engleskim podnaslovima

Za neke je dirndlica tek lijepa i šarena haljina s pregačom, a za druge je nešto s čime se cijelog života sučeljavaju. Kao i nošnje, i mjesta su obilježena i podvrgnuta različitim tumačenjima u obiteljskoj povijesti. Svaka generacija na svoj način čita te narative, kojima se nanosi jedan sloj na drugi sve dok nitko ne može biti siguran što se krije pod površinom. Ovaj film snimljen popularnom kamerom Super 8 zaranja duboko u čaroliju austrijskog jezera Grundlsee i otvara pogled na slojeve značenja skrivene u dubini.

https://zagreb.europarl.europa.eu/05-05-2024-europe-day

https://www.sixpackfilm.com/en/catalogue/2714

Dan Europe: Dirndlschuld
Dirndlschuld_1 © Sixpackfilm