Internetski preglednik koji koristite je zastario. Za optimalno iskustvo koristite neki od sljedećih preglednika.
film

DOKUart: Robolove

Režija: Maria Arlamovsky
Austrija, 2019.
79 minuta

„Robolove“ govori o strategijama muškaraca i žena koji sudjeluju na razvitku humanoidnih androidnih robota. Robota koji će jednog dana možda proširiti ljudsko tijelo i ljudski život. Iz mnoštva perspektiva gledatelj nastoji pojmiti strahovitu kompleksnost teme, među ostalim iz razgovora s japanskim guruom za robotiku Hiroshijem Ishigurom, transhumanistkinjom Natashom Vitom More i mnogima drugima.

Utopijske vizije sudaraju se s napetošću između tehnologije i društvene odgovornost, a razlika između čovjeka i androida naizgled postupno nestaje. Iz tog mozaika nastaje ambivalentnost koja dovodi u pitanje spomenute futurističke tehnologije, no istodobno punom pozornošću sagledava one koji se odvaže stvarati nove strojeve o kojima je riječ: strojeve koje možemo vidjeti i kao zrcalo naše čovječnosti.

Film je sudjelovao i osvajao nagrade na mnogim prestižnim filmskim festivalima poput: DOK Leipzig 2019., Viennale 2019., Copenhagen International Documentary Festival 2020., Thessaloniki International Documentary Festival 2020.

O redateljici:

Maria Arlamovsky radi i živi s obitelji u Beču. Studirala je oblikovanje metala i sitne plastike u Francuskoj te film i interkulturne kompetencije u Austriji. Koncipirala je i organizirala više filmskih revija na temu ženskog tijela. Vlastite dokumentarne filmove snima od 1998. Naslovi: Future Baby (2016), Eines Tages, Nachts (2008.), Laut und Deutlich (2002), Angst hab’ ich keine, aber leid tu ich mir jetzt schon (1998).

Redateljica će biti prisutna na Q&A-u nakon projekcije filma.

https://dokuart.hr/program/