Internetski preglednik koji koristite je zastario. Za optimalno iskustvo koristite neki od sljedećih preglednika.
književnost

Elias Hirschl: Zlatni dečko

Satima pred ogledalom uvježbava svoj hod, osmijeh, način govora. Julius Varga, šef stranke, veliki je idol bezimenog pripovjedača. “Predajem se za tebe, Juliuse. Volim te.” U njegovoj odsutnosti zalijeva njegove sobne biljke kao da se radi o državničkom činu. Na nekoj nižoj razini pripovjedač služi stranci i oponaša svoj uzor. Opsjednut je markama i izgledom kao i estetikom terorističkih napada.
“Zlatni dečko” treći je roman bečkog pisca Eliasa Hirschla. Naravno, u ovoj groteski treba prepoznati Juliusa Vargu kao austrijskog kancelara Sebastiana Kurza. To je suludi portret Slim Fit generacije: mlade, lijepe, inteligentne, bogate, površne i iznimno opasne.

Roman je ove godine u hrvatskom prijevodu izdala nakladnička kuća Leykam International, a prijevod potpisuje Stjepanka Pranjković.
Gostovanje Eliasa Hirschla organizira se u suradnji sa splitskom udrugom Splitera i nakladničkom kućom Leykam International iz Zagreba.

Elias Hirschl rođen je 1994. g. u Beču, gdje živi i radi kao pisac, poetry-slammer i glazbenik. 2020. g. dobio je nagradu Reinhard Priessnitz. Zsolnay je 2021. g. objavio njegov roman “Salonfähig”. Ostala njegova djela su „Meine Freunde haben Adolf Hitler getötet und alles, was sie mir mitgebracht haben, ist dieses lausige T-Shirt“ (2016.), te „Hundert schwarze Nähmaschinen“ (2017.).

https://eliashirschl.com/

https://www.facebook.com/derhirschl/

https://www.leykam-international.hr/