Internetski preglednik koji koristite je zastario. Za optimalno iskustvo koristite neki od sljedećih preglednika.
književnost

Festival svjetske književnosti: Monika Helfer – OTKAZANO

Austrijska spisateljica Monika Helfer gošća je ovogodišnjeg izdanja Festivala svjetske književnosti te će prvi put u Hrvatskoj predstaviti svoj roman „Jadnici“.

Josef i Maria Moosbrugger žive sa svojom brojnom djecom na periferiji austrijskoga planinskog sela. Oni su jadnici, sirotinja, polusvijet, na dnu društvene ljestvice. Vrijeme je Prvoga svjetskog rata i Josef biva unovačen. Maria i djeca ostaju sami i ovisni o zaštiti gradonačelnika dvojbena morala. Istodobno u njihov kraj iz Hannovera dolazi Georg, koji nije samo naočit i govori uglađenim književnim jezikom, već jednoga dana pokuca i na vrata lijepe Marije.
Helfer na snažan način pripovijeda priču o vlastitoj obitelji.

Roman je ove godine izdao nakladnik Leykam International u Zagrebu, a prijevod na hrvatski jezik djelo je Igora Crnkovića.

Monika Helfer rođena je 1947. u mjestu Auu u Bregenzerwaldu, živi kao spisateljica u Vorarlbergu sa svojom obitelji. Objavila je brojne romane, kratke priče i knjige za djecu. Za svoj rad nagrađena je među ostalim stipendijom Roberta Musila, Austrijskom počasnom nagradom za književnost, Književnom nagradom grada Solothurna i odlikovanjem Johanna Petera Hebela. Roman „Schau mich an, wenn ich mit dir rede“ („Pogledaj me kad razgovaram s tobom“), objavljen 2017., bio je nominiran za Njemačku književnu nagradu. Za roman „Die Bagage“, objavljen 2020., osvojila je 2021. g. Književnu nagradu grada Aalena Schubart. Nakladnička kuća Hanser objavila je i njezine romane „Vati“ (Oče, 2021.), za koji je ponovno nominirana za Njemačku književnu nagradu te „Löwenherz“ (Lavlje srce, 2022.).

Zajedno s mladom hrvatskom književnicom Enom Katarinom Haler u dvostrukom će portretu odgovarati na razna pitanja Gee Vlahović (izdavačka kuća Petrine knjige).

Festival traje od 3. – 8. rujna te uz nastup austrijske spisateljice nudi brojna daljnja događanja u svom programu.

https://www.hanser-literaturverlage.de/autor/monika-helfer/

https://www.leykam-international.hr/publikacija.php?id=261