Internetski preglednik koji koristite je zastario. Za optimalno iskustvo koristite neki od sljedećih preglednika.
radionica

FUTURE JAM 2024: Budućnost stanovanja

U drugom izdanju projekta Future Jam, započetog 2023. godine s ciljem potpore domaćim kreativcima/kama u izradi umjetničkih videoigara na odabranu društvenu temu uz mentorsku podršku stručnjaka/inja iz Austrije, Austrijski kulturni forum u suradnji s Croatian Game Development Association i Veleučilištem Aspira Split raspisuje natječaj za sudjelovanje na game jamu u prostoru Splitskog Veleučilišta Aspira 11. – 12. svibnja 2024. godine.

Game jam će se održati u formi 24-satnog hackathona čiji je cilj izrada demo verzije videoigre na temu „Budućnost stanovanja“. Nakon lanjskog izdanja projekta, koje se bavilo „budućnošću rada“, ove godine tražimo entuzijastične sudionike/ce koji putem medija videoigre žele istražiti izazove i potencijale stanovanja u urbanom prostoru, i to na primjeru grada Splita. Kako će ljudi u Splitu u budućnosti stanovati i tko će im osigurati stambeni prostor? Hoće li turizam imati utjecaja na to? Kako učiniti stanovanje ekološki prihvatljivim i kako da bude inkluzivno za djecu, starije sugrađane i druge skupine? To su neka od pitanja koja će sudionici/ce Future Jama 2024 pokušati odgovoriti svojim igrama.

Odabrani sudionici/ce radit će na svojim igrama pod budnim mentorskim okom Aleksandra Gavrilovića (studio Gamechuck), a tematski uvod o alternativnim modelima planiranja prostora u budućnosti dat će na engleskom jeziku arhitektica Lisa Schmidt-Colinet (bečka inicijativa Living for Future) te sindikalist i stručnjak za socijalno stanovanje Lukas Tockner (Bečka radnička komora). Ako su zainteresirani, sudionici radionice pozvani su prisustvovati programu konferencije Europske akcijske koalicije za pravo na stanovanje i grad, koja se od 9. do 12. svibnja održava u Splitu.

Pravila prijave:
Sudjelovanje na game jamu je besplatno. Moguće je prijaviti se pojedinačno ili kao tim. Prednost se daje timovima, a idealan sastav uključivao bi po jednu osobu zaduženu za game design/scenarij, za vizualnu estetiku i za programiranje, po mogućnosti iz različitih polja/zanimanja – primjerice, tehničke i prirodne znanosti u kombinaciji s umjetničkim ili društveno-humanističkim profilima. Odabranim sudionicima/cama koji nemaju partnere mentori će dodijeliti suradnike. Predznanje programiranja je prednost, ali ne i preduvjet za selekciju.

Potrebna oprema (hardver/softver) i pravila ponašanja:
Sudionici su obvezni donijeti vlastito računalo ili laptop. U nedostatku vlastite opreme molimo unaprijed javiti organizatoru. Sudionici odgovaraju za svu štetu počinjenu nad opremom uslijed nepropisnog korištenja. Sudionici ne smiju konzumirati hranu i piće (osim boce vode) unutar prostorija s računalima. Sudionici Gama Jama moraju se primjereno i sportski ponašati, što podrazumijeva poštovanje prema protivniku i domaćinu samog Gama Jama. Sudionici moraju pratiti i poštovati upute organizatora Game Jama te paziti da ne oštete opremu na kojoj rade, u slučaju da je riječ o opremi organizatora.

Sudionici moraju prisustvovati Gama Jamu u dogovorenom terminu te poštovati raspored održavanja istog. Sudionici odgovaraju za svu štetu počinjenu nad opremom organizatora uslijed nepropisnog korištenja. Sudionici ne smiju konzumirati hranu i piće (osim boce vode) unutar prostorija s računalima. Zabranjeno je koristiti alate i/ili software koji narušavaju sigurnost mreže. Sudionici Gama Jama ne smiju unositi i konzumirati alkoholna pića te zabranjene supstance u prostorima Veleučilišta Aspira.

U slučaju nepridržavanja navedenih pravila ponašanja organizator ima pravo diskvalificirati i udaljini sudionike Game Jama iz prostorija Veleučilišta Aspira te, po potrebi, nadležnim tijelima prijaviti ponašanje sudionika Game Jama ukoliko isto predstavlja ispunjenje prekršajnih i/ili kaznenih odredbi pozitivnih RH zakona.

Satnica:

11. svibnja
12:00 – Okupljanje u prostoru Aspire. Razgovor o idejama za igre i formiranje timova.
12:30 – izlaganje Lise Schmidt-Colinet. Pitanja sudionika/ca.
13:00 – snimka intervjua s Lukasom Tocknerom
13:30 – organizirani ručak
14:30 – nastavak rada do večernjih sati

12. svibnja
12:00 – Ponovno okupljanje u prostoru Aspire. Pregled igara i razgovor.
13:00 – Završetak game jama.

Zainteresirani dizajneri igara, developeri i artisti mogu se prijaviti pomoću sljedeće poveznice: Google Form najkasnije do 28. travnja 2024. u 23:59 (CET). Najboljim trima projektima po odabiru žirija koji će činiti mentor, predstavnici Aspire i austrijski predavači dodjeljuju se nagrade od 500 €, a Aspira će najboljem timu dodijeliti studijsku stipendiju u iznosu 7000 eura. Osvojena studijska stipendija ne može biti zamijenjena za gotovinu ili prenesena na osobe izvan nagrađenog tima te sudionici ne mogu zahtijevati stipendiju u većem iznosu od navedene. Pokriće školarine mora biti upotrijebljeno u vremenskom periodu od 5 godina te se odnosi isključivo za osobe koji po prvi puta upisuju prvu godinu studija i/ili u slučaju prijelaza sa drugog studija.
Nakon završetka jama, odabrana tri projekta imaju nekoliko tjedana za moguću doradu igara prije planirane interaktivne prezentacije publici u lipnju u Splitu, u srpnju u Rijeci i rujnu u Zagrebu.

Sudionice/ci projekta prijavom pristaju na fotografiranje i snimanje te na korištenje snimki i fotografija za potrebe promidžbe projekta u nekomercijalne svrhe na internetskim stranicama organizatora i partnera, na društvenim mrežama te u medijima.

Više o projektu Future Jam:
Kao dio inicijative IMAGINE Arts & Ideas Saveznog ministarstva europskih i međunarodnih poslova Republike Austrije, usmjerene na umjetničke i kulturne projekte koji se bave gorućim pitanjima 21. stoljeća, Future Jam je osmišljen kao prvi u nizu participativnih zajedničkih sesija razvoja igara za hrvatske kreativce pod mentorskom palicom austrijskog mentora ili mentorice. Cilj je sesija na umjetnički način adresirati neke od velikih izazova našeg vremena, od klimatske krize preko našeg odnosa s tehnologijom do društvene jednakosti i drugih tema.

https://cgda.eu

https://www.aspira.hr/en

https://livingforfuture.org

https://www.awblog.at/author/T/Lukas-Tockner

FUTURE JAM 2024: Budućnost stanovanja
© Aspira