Internetski preglednik koji koristite je zastario. Za optimalno iskustvo koristite neki od sljedećih preglednika.
predavanje

GUSTAV KLIMT I BEČKA SECESIJA

dr. sc. Irena Kraševac, znanstvena savjetnica
na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu

Bečka moderna nezamisliva je bez Gustava Klimta (1862-1918), čije je djelo postalo sinonim za umjetnički nadahnuto razdoblje oko 1900. Danas je Klimt ikona bečke secesije radi kojeg se dolazi u Beč čiji muzeji svake godine prirede izložbu posvećenu tom umjetniku, a njegove slike postižu najveće cijene na svjetskom tržištu umjetnina. Klimtove su slike praznik za oči: zavode nas svojim bogatstvom motiva i visokom estetizacijom, a iza sjajnih, izazovnih površina, naziru se neizrečene emocije, potisnute traume i zatomljeni osjećaji modernog čovjeka na prijelomu 19. u 20. stoljeće.
Poseban osvrt na predavanju biti će posvećen Klimtovim djelima u Hrvatskoj, alegorijskim slikama glazbene i kazališne umjetnosti u Hrvatskom narodnom kazalištu „Ivan pl. Zajc“ u Rijeci te planu njihove restauracije i prijedlogu prezentacije u sklopu manifestacije Rijeka – grad kulture Europe 2020.

OTVORENJE PUTUJUĆE IZLOŽBE
GUSTAV KLIMT – PIONIR MODERNE

Izložba o najvažnijim trenucima iz života i djela Gustava Klimta je sastavljena prema konceptu austrijske povjesničarke umjetnosti mag. Sandre Tretter. Produkcija: Manfred Thumberger 

http://oesterreich-bibliothek-zadar.jimdo.com/