Internetski preglednik koji koristite je zastario. Za optimalno iskustvo koristite neki od sljedećih preglednika.
vizualna umjetnost

Industrial Art Biennial:Werner Feiersinger & Lena Lapschina

4. bijenale industrijske umjetnosti fokusiran je na suvremenu umjetnost i društveno angažirane nove umjetničke prakse s multiperspektivnim, interdisciplinarnim pristupom. Umjetnici su pozvani propitivati ​​odnos umjetnosti i društva, s fokusom na povijesni, kulturni, društveni i politički kontekst dviju glavnih lokacija bijenala: Labina i Raše.

Werner Feiersinger, rođen u Brixleggu 1966. g., živi u Beču. Studirao je na Sveučilištu primijenjenih umjetnosti u Beču i na Akademiji Jan van Eyck u Maastrichtu. Predavao je na École Nationale Supérieure des Beaux-Arts de Lyon, na Tehničkom sveučilištu u Beču i na Sveučilištu primijenjenih umjetnosti u Beču. Njegov projekt nosi naziv “Utopijski krajolik – foto-umjetnički istraživački projekt industrijskih povijesnih zgrada u Hrvatskoj”. Temelji se na istraživačkim boravcima na području Istre i uključuje detaljnu dokumentaciju industrijskih objekata, ističući njihove specifične skulpturalne i spomeničke kvalitete. Središnji je odnos prostora i objekta te odnos prema moru i krajoliku. Skulpturalne arhitekture sve su više rasterećene svojih zadaća i sve se više stapaju s krajolikom. One prenose intenzivnu poruku, ali suočavanje s njima pokazuje određenu neodlučnost prema vlastitoj povijesti. Mnogi od tih objekata sada su prepušteni sami sebi.

Radove Wernera Feiersingera možete razgledati na tri lokacije:
Pula, Galerija Amfitetar (Arena), svaki dan od 9:00-20:00
Raša, Rudarska menza (4. obrok), od ponedjejka do subote od 11:00 do 18:00
Labin, Pijacal svaki dan od 00 – 24.

Lena Lapschina, rođena u Rusiji 1965., živi u Beču i Donjoj Austriji. Diplomirala je na Državnom sveučilištu likovnih i primijenjenih umjetnosti Stroganov u Moskvi. 2011. g. dobila je Austrijsku državnu potporu za video i medijsku umjetnost. Ukrštajući različite discipline – video, skulpturu i instalaciju, Lapschinin rad pokazuje snažnu sklonost javnim/polujavnim prostorima i njihov međusobni utjecaj na privatnu sferu. Njezin rad za bijenale je videoinstalacija Hadrian. To je priča o liku koji kreće u potragu za drugačijim načinom života ili drugačijim mjestom za život, vođen željom za nečim boljim. Želi raskinuti s rutinom i prijašnjom verzijom svog života i pronaći novi smisao. Hadrijanovo putovanje počinje u Austriji, a završava u Hrvatskoj.

Rad umjetnice Lene Lapschine možete razgledati u Rudarsko-industrijskom kompleksu Pijacal u Labinu, od ponedjeljka do subote u vremenu 11:00 do 18:00 sati.

www.industrialartbiennale.eu

Industrial Art Biennial:Werner Feiersinger & Lena Lapschina
© IAB 04