Internetski preglednik koji koristite je zastario. Za optimalno iskustvo koristite neki od sljedećih preglednika.
vizualna umjetnost

IX. dani grafike: Andrija Medulić Schiavone – grafički genij manirizma

Posvećena značajnom manirističkom slikaru i grafičaru, izložba Andrija Medulić Schiavone – grafički genij manirizma, otvara se u sklopu tradicionalne manifestacije Muzeja likovnih umjetnosti – Dana grafike.  Izložba će posjetiteljima pružiti jedinstvenu priliku da istraže i urone u više od stotinu grafičkih listova Andrije Medulića. Autori izložbe su istaknuti stručnjaci za umjetnost ranog novog vijeka Dr. Achim Gnann (Albertina, Beč) i Dr. Milan Pelc (Institut za povijest umjetnosti, Zagreb), a kustos izložbe je Ivan Roth, mag. hist. art. (Muzej likovnih umjetnosti, Osijek).

Izložba u Osijeku predstavit će više od stotinu grafičkih listova Andrije Medulića. Nukleus izložbe čini pozamašna brojka listova posuđenih iz Kolekcije Baselitz, privatne kolekcije smještene u Salzburgu čiji je vlasnik, osim što je zaljubljenik u klasičnu grafiku starih majstora, jedan od najistaknutijih njemačkih slikara-grafičara 20. stoljeća Georg Baselitz. Manji dio građe bit će posuđen iz nacionalnih baštinskih ustanova kao što su Muzej za umjetnost i obrt (Zagreb), Nacionalna i sveučilišna knjižnica (Zagreb), Kabinet grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (Zagreb) te Muzej i zbirka Baltazara Bogišića (Cavtat). Dio građe bit će posuđen i iz istaknutih europskih ustanova kao što su Bibliothéque nationale de France (Pariz), Kunsthistorisches Museum (Beč), Albertina (Beč) i Pinacoteca Nazionale (Bologna). 

Ovaj projekt ostvaren je u suradnji s jednom od najznačajnijih baštinica ostavštine Andrije Medulića, bečkim muzejom Albertinom. Osim Albertine, partneri su i Institut za povijest umjetnosti i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. Pokrovitelj projekta je Vlada Republike Hrvatske, a supokrovitelji su Osječko-baranjska županija i Grad Osijek.

https://www.mlu.hr

IX. dani grafike: Andrija Medulić Schiavone – grafički genij manirizma
© Kolekcija Baselitz, Salzburg