Internetski preglednik koji koristite je zastario. Za optimalno iskustvo koristite neki od sljedećih preglednika.
film

Iz generacije u generaciju. Nova Haggada

Arik Brauer (JMW)

3. 4. – 16. 4. 2017.
Muzej za umjetnost i obrt, Trg maršala Tita 10
IZLOŽBA
IZ GENERACIJE U GENERACIJU / NOVA HAGADA ARIKA BRAUERA
Otvorenje: 3. travnja u 19 sati

Arik Brauer suvremeni je austrijski umjetnik koji će u Muzeju za umjetnost i obrt izložiti nov i produbljen pogled na ključne događaje židovske povijesti kao što je proljetni blagdan Pesah čiji početak obilježava Seder večer. Tada Židovi diljem svijeta čitaju priču o oslobođenju Židova od ropstva i izlasku iz Egipta. Priče se čitaju iz prekrasno ilustrirane knjige Haggade šel Pessah, ovog puta s novim ilustracijama austrijskog umjetnika. U Hagadi se mogu pronaći biblijski i rabinski tekstovi zajedno s uputama o tijeku večeri. Okupljeni zajedno pjevaju pjesme, a jede se simbolična hrana. Najmlađi postavljaju pitanja o značenju Sedera kako bi im ga stariji i mudriji tumačili i objasnili. Večer završava sa željom koja glasi – ‘Sljedeće godine u Jeruzalemu!’. Arik Brauer kreirao je ove ilustracije prema ideji bečkog poduzetnika Erwina Javora.

Glazbeni program

13.04.2017. 23:00
Pločnik (Međimurska ul. 21)
KIDS N CATS 
Kids n Cats elektronski su pop kvartet iz Beča koji na pozornicu donose divlju, šarenu, kaotičnu glazbu podložnu raznim stilskim interpretacijama koja se fino miješa i spaja u harmoničnu cjelinu. Njihov zvuk je kombinacija elektronskog ritma i pop senzibiliteta…

14.04.2017. 23:00
Vinyl (Bogovićeva 3)
EDI NULZ 
Edi Nulz bend je koji na začudan, no iznimno uspješan način spaja jazz s rock elementima. Njihove izvedbe su čista anarhija – na pozornici ćete slušati i gledati jazz trio bez basista ili rock band bez vokala, ovisi kako ćete ih doživjeti.

Filmski program

8.4.2017., 21:15 sati, Kino Tuškanac
DISANJE
Karl Markovics | Austrija | 2011., 93’
Nakon što je osuđen za ubojstvo iz nehaja, Roman Kogler, 18, služi kaznu u maloljetničkom popravnom domu. Budući da je već odslužio dio kazne, mogao bi biti uvjetno pušten, no šanse su mu slabe: on je ograničen, usamljenik, bez obitelji i čini se nesposobnim za rehabilitaciju. Nakon propalog pokušaja da ga smjeste u radionicu izvan popravnog doma, Roman pronalazi posao u gradskoj pogrebnoj instituciji u Beču. Neki od kolega ponašaju se prema njemu s nepovjerenjem, a neki s neskrivenim odbacivanjem. Jednoga dana Roman nailazi na nadgrobni spomenik koji nosi njegovo prezime. Iako se ubrzo ispostavlja kako mu žena koja tu leži nije majka, Roman prvi put počinje postavljati pitanja o svojem porijeklu. To dovodi do niza situacija u kojima se treba dokazati, kao i do niza razočarenja. Suprotno svim očekivanjima, upravo ta razočarenja čine Romana snažnijim i zrelijim, a na kraju ga dovode do uvida da se propuštene prilike ne mogu nadoknaditi, ni djela iz prošlosti ispraviti, koliko god bismo to htjeli. Sve što ostaje je život koji živimo sada i to kako ga živimo.

9.4.2017., 21:15 sati, Kino Europa
SUPERSVIJET
Karl Markovics | Austrija| 2015., 119’
Gabi Kovanda udana je žena, radnica u supermarketu. Njen život, tipičan za pripadnicu niže građanske klase, vrti se oko obitelji i posla. Sve dok se jednog dana, nakon radnog vremena, sve ne promijeni. Netko nov odjednom je ušao u njezin život, netko koga je prije tek usput poznavala: Bog!
SUPERSVIJET je priča o Bogu i svijetu: svijetu čija junakinja radi za blagajnom i Bogu kojeg nikad ne vidimo i ne čujemo, ali čiju prisutnost osjećamo tijekom cijeloga filma. Glavna glumica Ulrike Beimpold daje nam ovdje izuzetnu, dirljivu izvedbu žene pod utjecajem božanskog, žene koja će
šokirati čitavu svoju obitelj.

11.4.2017. 17:00 sati, Kino Europa
ODREDIŠTE NEPOZNATO
Claire Ferguson | Ujedinjeno Kraljevstvo, Austrija, Poljska, SAD | 2016., 78’
Spajajući intimna svjedočanstva i duboko uranjanje u arhive, ovaj film na veliko platno donosi
priče 12 preživjelih stradalnika holokausta. U skladan mozaik povezuje osobne ispovijesti, rijetke arhivske nalaze ratnog vremena i poslijeratne obiteljske snimke “super osmicom”. Preživjeli dijele svoja sjećanja, neki čak prvi, a neki posljednji put, prenoseći svoja iskustva sljedećim generacijama. Vidimo ljude koji su preživjeli skrivajući se, vidimo i druge koji su se borili kao i partizani, i one koji su izdržali logore kao što su Treblinka, Mauthausen i Auschwitz-Birkenau. Bijegom se spasila tek nekolicina, a velika većina je morala tražitidruge načine da preživi do kraja rata. Njihove priče ne završavaju oslobađanjem. Pratimo kako su sve preživljavali kaos koji je uslijedio, te njihove pokušaje da izgrade nove živote.

11.4.2017. 19:00 sati, Kino Europa
STEFAN ZWEIG, ZBOGOM EUROPI
Maria Schrader | Njemačka, Francuska, Austrija | 2016., 106’
Godine izgnanstva u životu Stefana Zweiga, jednog od najčitanijih pisaca na njemačkom jeziku svoga vremena, između Buenos Airesa, New Yorka i Brazila. Kao židovski intelektualac, Zweig se bori s pronalaženjem pravog stajališta prema događajima u nacističkoj Njemačkoj, tražeći dom u novome svijetu.

13.4.2017., 17:00 sati, Kino Europa
CERRO RICO – SREBRNA PLANINA
Armin Thalhammer | Austrija, Njemačka | 2016., 31’
U vrtoglavom planinskom kraju Bolivije, Cerro Rico, uspinje se planina duge tradicije i velike važnosti.
Već duže od 400 godina ljudi ovdje kopaju u rudnicima srebra. Film pruža impresivan uvid u tešku i
opasnu dnevnu rutinu rudara u rudniku Cerro Rico. Prašina, šuplje lupanje čekićima i svjetla na kacigama stvaraju jedinstven i bizaran pejzaž, na jednom od najopasnijih radnih mjesta na svijetu.

14.04.2017., 17:15 sati, Kino Europa
ETIOPIJSKA UTRKA
Rafael Haider | Austrija | 2015., 14’
Skupina mladih Etiopljana okuplja se u dvorani. Neki od njih objašnjavaju drugima što da čine
nazivajući ih njihovim imenima. Svaki student gleda u kameru na trenutak. Kasnije se uzimaju druge
informacije u dvorani, što se odigrava performativnim radnjama: oblače se nove cipele, početna
linija se označava na podu i skupina je spremna započeti utrku. Mladi Etiopljani predstavljaju novu
generaciju izvan zapadnog svijeta, a naš pogled mora izdržati njihovo snažno prisustvo.

www.jmw.at
festivaloftolerance.com/zagreb