Internetski preglednik koji koristite je zastario. Za optimalno iskustvo koristite neki od sljedećih preglednika.
vizualna umjetnost

Dead White Men’s Clothes x maria mercedes: swift motion out of sight

Projekt Dead White Men’s Clothes (DWMC) osnovao je Jojo Gronostay kao umjetničko istraživanje i nosivu modnu marku. DWMC djeluje na spoju mode, likovne umjetnosti, izložbenih praksi i second hand brenda. Projektom se propituju teme neokolonijalizma, identiteta i globalnih ekonomskih okvira kroz fotografiju, skulpture i performanse. Podrijetlo riječi DWMC-a leži u ganskom izrazu „Obroni Wawu”, koji se može prevesti kao „Odjeća mrtvih bijelaca”. Kad su prvi valovi rabljene odjeće stigli s globalnog sjevera u Ganu 1970-ih, lokalno stanovništvo nije moglo vjerovati da se tako kvalitetna odjeća može dati besplatno, pa su pretpostavili da je prethodni vlasnik umro. Od 2017. Jojo Gronostay kupuje rabljenu odjeću na Kantamanto Marketu u Accri, najvećem svjetskom tržištu rabljenog tekstila, te ju ponovo uvodi u zapadni modni i umjetnički svijet. DWMC svoj rad predstavlja na modnim događanjima kao što je pariški tjedan mode, ali i u galerijama i muzejima.

Suradnja Galerije Močvara i Jojo Gronostaya realizirat će se performansom „swift motion out of sight“ kolektiva maria mercedes, kojim će se aktivirati odjevni predmeti DWMC.

Jojo Gronostay njemački je umjetnik ganskih korijena koji živi u Beču. Godine 2017. osnovao je brend Dead White Men’s Clothes. U svom konceptualnom radu bavi se pitanjima identiteta propitujući odnose između Europe i Afrike. Istražuje koncept vrijednosti i ekonomije, kao i duhovnu, ljudsku i materijalnu razmjenu te kako se ona odvija u različitim društvenim kontekstima. Studirao je umjetnost na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču i na Beaux-Arts u Parizu. Gronostaya zastupa Galerija Hubert Winter iz Beča. Dobitnik je Kunsthalle Wien nagrade za 2021.

maria mercedes je plesna skupina Julije Marije Müllner i Camille Mercedes Schielin, koje žive i rade u Beču. U radu se bave koreografijama inspiriranim popkulturom i transponiraju ih u neobična okruženja. Zanimaju ih fluktuirajuće forme preklapanja publike i performansa na različitim mjestima (krovovi, prolazi, skladišta, vrtovi ili pozornice). Njihovi su radovi izvođeni u bečkom WUK-u, u Kunstvereinu Eisenstadt, a od jeseni 2000. se prikazuju i u bečkom Hausu. Trenutačno rade na novom plesnom komadu za Tanzquartier Wien.

Ulaz je slobodan i nije potrebna prethodna rezervacija.

URK + Klub Močvara

Kustosi: Lovro Japundžić i Lea Vene

https://www.jojogronostay.com/

https://www.pogon.hr/program/galerija-mocvara-jojo-gronostay-dead-white-mens-clothes/