Internetski preglednik koji koristite je zastario. Za optimalno iskustvo koristite neki od sljedećih preglednika.
predavanje

Judith Laister: Dajmo umjetnosti vremena

U Zagrebu će se od 12. do 14. listopada 2023. održati Prvi simpozij nacionalne platforme Novi naručitelji HR. Cilj je simpozija upoznati širu javnost s modelom Novih naručitelja u kojem su građani/ke naručitelji umjetničkih djela za javni prostor te zajedno s publikom razmotriti mogućnosti primjene ovog međunarodno afirmiranog modela u Hrvatskoj. Ulaz na simpozij je slobodan, svi zainteresirani za demokratizaciju društva i umjetnosti dobro su došli. 

U svom predavanju Judith Laister promišlja platformu Novi naručitelji i njen potencijal za transformaciju i demokratizaciju društva i zajednice. Za bolje razumijevanje procesa participacije i suradnje u javnom prostoru i prostoru zajednice, Laister nudi koncept prijevoda tj. socijalnog prevođenja. Primjenjujući koncept prevođenja ne samo da ćemo bolje shvatiti što se događa u pojedinim fazama participativnog ili suradničkog projekta koji uključuje društveno različito pozicionirane osobe koje često dolaze u konflikt nego ćemo te procese moći i bolje strukturirati. Na temelju istraživanja koje je provela 2020. godine, kada je intervjuirala nekolicinu medijatora/ica angažiranih na projektima Novih naručitelja, Laister propituje na koji način teku spomenuti procesi odnosno sam proces naručivanja, tko je pozvan sudjelovati te koja su ograničenja samog modela. 

Istraživački interes Judith Laister uključuje urbanu, estetsku i vizualnu antropologiju, modalitete odnosa između umjetnosti i znanosti, umjetnost i javni prostor, participativnu i relacijsku umjetnost, kritiku kulturne reprezentacije, koncepte relacije i translacije (prijevod) te antropologiju u antropocenu. Od 2015. Laister istražuje i predaje na Odsjeku za kulturnu antropologiju i europsku etnologiju Sveučilišta u Grazu. Radila je na nizu nacionalnih i međunarodnih istraživačkih institucija, kao što su TU Hamburg-Harburg, IFK Vienna, Goldsmiths College London i TU Graz, kao i u školskom i srednjoškolskom umjetničkom obrazovanju. Sudjelovala je i sudjeluje u nizu izvansveučilišnih projekata i povjerenstava u području kulture i umjetnosti.

Uz Judith Laister kao inozemni gost na simpoziju predavanje će održati Gerrit Gohlke iz Berlina, voditelj podružnice Novih naručitelja u Njemačkoj te hrvatske predavačice Ana Dana Beroš, Branka Cvjetičanin, Ljiljana Kolešnik, Ivana Meštrov, Željka Miklošević, Patricia Počanić i Ana Žuvela. Teme sežu od umjetnosti u javnom prostoru, umjetničkih kolonija u socijalizmu do suvremenih nastojanja u pravcu sudioničkog upravljanja u kulturi. Predavanje Judith Laister će u tom kontekstu dati teorijski okvir za promišljanje projekata koje članice nacionalne platforme Novi naručitelji HR žele pokrenuti u svojim sredinama. U subotu, 14. listopada simpozij će završiti prezentacijom smjernica za razvoj modela u Hrvatskoj.

Detaljan program simpozija potražite ovdje.

Organizator simpozija: Otvoreni likovni pogon
Partneri: Goethe-Institut Kroatien, Austrijski kulturni forum Zagreb i Centar kulture na Peščenici KNAP
Financijski pokrovitelji: Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova

https://blog.otvorenilikovnipogon.org/

https://homepage.uni-graz.at/de/judith.laister/zur-person/

Judith Laister: Dajmo umjetnosti vremena