Internetski preglednik koji koristite je zastario. Za optimalno iskustvo koristite neki od sljedećih preglednika.
razgovor

Kafka i književnost

/njemački i hrvatski s konsekutivnim prijevodom/

Sudjeluju: Nicolas Mahler, Maša Kolanović, Enver Krivac

Moderatorica: Milka Car

Izložba Nicolasa Mahlera Komplett Kafka u predvorju knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu odličan je povod za razgovor u kojem će uz austrijskog ilustratora sudjelovati i spisateljica Maša Kolanović te autor stripova Enver Krivac.

U razgovoru će biti riječi ne samo o Mahlerovom biografskom stripu i radu na izložbi, već i općenito o zanimanju ilustratora i drugim Mahlerovim djelima u kojima važnu ulogu imaju likovi iz povijesti književnosti. 

Enver Krivac autor je grafičko-literarnog magazina “Osamotne okolnosti” koji je pobudio veliko zanimanje publike. Sam autor je pojasnio da se radi o djelu koje povezuje njegov književni, grafički i književno-grafički rad. Radi se o četiri izdanja fiktivnog časopisa za umjetnost, zbirci kratkih priča i drugih kratkih proznih vrsta, stripova i ilustracija nastalih u zadnjih deset godina.

Zbirka priča “Poštovani kukci i druge jezike priče” Mape Kolanović već u samom naslovu sadrže poveznicu s Kafkom, prije svega u atmosferi egzistencijalnog straha i apsurdnosti postsocijalističke svakodnevnice u Hrvatskoj, koje tematiziraju njene priče: konzumerizema umjesto ljudskosti, banke kao stupovi društva, trgovački lanci kao metafora za gospodarski opustošenu zemlju, kako navodi portal Moderna vremena.

Svo troje spisatelja razgovarat će s germanisticom Milkom Car o svojim djelima i različitim finim, vidljivim i skrivenim poveznicama s djelom Franza Kafke.

https://www.goethe.de/ins/hr/de/index.html

Kafka i književnost
© Nicolas Mahler