Internetski preglednik koji koristite je zastario. Za optimalno iskustvo koristite neki od sljedećih preglednika.
vizualna umjetnost

Kollektiv Shape LAB: MyCera

Predavanje: 24.04. – 18:00 h
Otvorenje izložbe: 24.04. – 19:00 h

ShapeLab: Hana Vašatko, Lukas Gosch, Julian Jauk i Milena Stavric (mentorica)

ShapeLab je istraživačka skupina s Instituta za arhitekturu i medije Tehničkog sveučilišta u Grazu. Istraživanja koja provode interdisciplinarna su i primarno usredotočena na eksperimentalnu arhitekturu, a koriste elemente znanosti o materijalima, mikrobiologije, geoznanosti i drugih srodnih područja.

Neka od važnijih mjesta i događanja na kojima je skupina predstavila svoj rad su Material District (Utrecht), MaterialLab centra Ars Electronica (Linz), Muzej gljiva (Zagreb), Muzej znanosti i tehnologije (Beograd), Claydays (Graz), Catalyst Lab – Europski patentni ured (München), konferencija eCAADe (Graz), jesenska škola AdvanceAEC (Stuttgart) i Kunsthaus (Graz).

Projekt MyCera, čije ime je spoj riječi micelij i keramika, kompozitni je materijal koji raste i sastoji se od micelija, poljoprivrednog otpada i gline. S obzirom na veliki ugljični otisak građevinske industrije, osnovni cilj projekta – razvijanje ugljično neutralnih građevinskih materijala – nudi izvrstan odgovor na ključnu potrebu za održivim alternativama.

Ova izložba prikazuje kolekciju dizajnerskih predmeta i elemenata nalik na cigle izrađene od materijala MyCera. Kompozitni materijal sastoji se od gline, drvene piljevine i micelija kao ojačanja. Ovaj inovativni pristup poboljšava strukturne mogućnosti elemenata od nepečene gline proizvedenih 3D ispisom i olakšava bio-zavarivanje elemenata od pečene gline nakon slaganja.

Temeljen na interdisciplinarnom istraživanju, ovaj projekt spaja tehnike digitalne izrade s rastom micelija, što dovodi do razvoja visokoučinkovitog i svestranog građevinskog materijala. Izloženi predmeti predstavljaju niz mogućnosti, od potpuno organskih struktura do hibridnih kreacija koje spajaju glinu i micelij. Primarni je cilj izložbe ukazati na potencijal povezivanja temeljen na prirodnim procesima rasta.

Shape Lab – Research Sub Project SP09 (tugraz.at)

https://croatian-photography.com/

Galerija VN

Kollektiv Shape LAB: MyCera
© ShapelabIAM TU Graz