Internetski preglednik koji koristite je zastario. Za optimalno iskustvo koristite neki od sljedećih preglednika.
književnost

Ljuba Arnautović: Lipanjski snijeg

Austrijska spisateljica Ljuba Arnautović rođena je u Kursku (današnja Ruska Federacija) 1954. godine, a živi u Beču. Pisanjem se počela baviti relativno kasno. Prije četiri godine njezin debitantski roman “Im Verborgenen” („U skrivenom“), u kojem piše o sudbini svoje bake, bio je senzacija te je nominiran za Austrijsku nagradu za knjigu u kategoriji Mladi talent. Ova 68-godišnja autorica, koja je radila kao prevoditeljica i radijska novinarka, sada predstavlja svoj drugi roman.
Ljuba Arnautović u „Lipanjskom snijegu“ slikovito, ali i zanosno i osjećajno govori kako su u 20. stoljeću prezir prema ljudskom biću i politička samovolja odredili sudbinu ljudi – pa tako i njezine obitelji.

1934. g. Eva, članica Lige republikanske zaštite u Beču, šalje svoje sinove Slavka i Karla daleko od kuće kako bi ih zaštitila od nacionalsocijalista. „Schutzbundkinder“ odnosno djeca lige zaštite odlaze na odmor na Krim, a zatim u luksuzni dom u Moskvi. Sve dok Hitler ne raskine pakt sa Staljinom. Slavku se gubi trag, Karla šalju u popravni dom za djecu i mlade, a nakon toga dospijeva u radni logor kao „narodni neprijatelj“. U Gulagu upoznaje svoju buduću suprugu Ninu – majku spisateljice. Karl se želi vratiti u Beč čim okolnosti dopuste, a time prisiljava suprugu da ode u inozemstvo…

Hrvatski prijevod romana objavljen je ove godine kod izdavačke kuće Leykam International iz Zagreba, a prijevod potpisuje Slavija Kabić.

Austrijski kulturni forum, zajedno s izdavačkom kućom Leykam International, sa zadovoljstvom ugošćuje ovu izuzetnu spisateljicu u Hrvatskoj!

https://www.ljubaarnautovic.at/

https://www.leykam-international.hr/publikacija.php?id=239

http://www.kgz.hr/hr/knjiznice/knjiznica-marije-juric-zagorke/78

https://www.gkzd.hr/