Internetski preglednik koji koristite je zastario. Za optimalno iskustvo koristite neki od sljedećih preglednika.
vizualna umjetnost

THROUGH OOZE and SLIME … Biti, postati i misliti s bakterijama, gljivama & algama

Otvorenje: 19.01. – 19 sati

Što bismo trebali raditi i kako bismo trebali reagirati u dobi masovnog izumiranja, klimatskih promjena i društvene nepravde? Maaijke Middelbeek nas izložbom „THROUGH OOZE & SLIME…“ poziva na ponovno povezivanje mikrokozmosom iz kojeg smo i sami nastali. Također nas poziva upoznati svijet izvan naših granica te iz perspektive bakterija, gljiva i algi. Koje odgovore bismo pronašli da se približimo tim srodnim saveznicima koji su već dugo prije nas naseljavali zemlju? Reaktivni objekti ove izložbe predstavljaju medij za komunikaciju između vrsta. Oni se spajaju u jednoj multisenzornoj i interaktivnoj instalaciji koja je u najvećoj mjeri živahna.  Kako je biti gljiva? Kako je vidjeti bez očiju? A kako je biti bakterija u našim crijevima ili u našim nosnicama?

Maaijke Middelbeek rođena je 1979. u Nijmegenu u Nizozemskoj. Studirala je modu i tekstilni dizajn na Sveučilištu primijenjenih znanosti u Amsterdamu (AMFI). Od 2015. živi i radi u Beču s raznim vrstama kao što su gljive, alge i bakterije. Pritom nastaju umjetnička djela iz recikliranih materijala i živih organizma kao protureakcija na konzumerizam, preostali otpad i uništenje. Njena bio umjetnička djela nisu nužno trajna, no s njima kao umjetnica razvija osjećaj brige i odgovornosti te preispituje svoj rad i njegov odnos prema životu na oštećenom planetu.

Izložba u KIC-u dio je međunarodnog projekta „On the Road Again“ u organizaciji Saveznog Ministarstva europskih i međunarodnih poslova Republike Austrije, u okviru kojeg odabrane umjetnice i umjetnici koji djeluju u Austriji dobivaju priliku da se uz pomoć Austrijskog kulturnog foruma i austrijskih diplomatskih predstavništava povežu s izložbenim prostorima u stranim zemljama.

www.maaijkemiddelbeek.com

www.kic.hr