Internetski preglednik koji koristite je zastario. Za optimalno iskustvo koristite neki od sljedećih preglednika.
vizualna umjetnost

Misli modu: Veronika Tzekova

Otvorenje izložbe „Umjetnik u pogonu” – Oranžerija Gradskog muzeja Vukovar (13:00)

Panel-diskusija „Održiva moda u praksi” – Kulturni Centar Osijek (19:00)

U okviru projekta „Misli modu“ pod vodstvom mreže europskih kulturnih instituta EUNIC Croatia, u Vukovaru i Osijeku se predstavljaju radovi nekoliko europskih umjetnica i umjetnika nastali tijekom rezidencije u organizaciji kustosa Zorana Šimunovića iz Gradskog muzeja Vukovar. Austrijski doprinos izložbi u nastajanju djelo je umjetnice Veronike Tzekove.

Kompleks tvornice Borovo i ključna uloga žena u proizvodnji, ali i potrošnji proizvedenih modnih artikala poslužili su kao inspiracija umjetnicama i umjetnicima na rezidenciji održanoj u listopadu 2022. Na višednevnom programu u Vukovaru umjetnici Veronika Tzekova (AUT), Ivana Stećuk (HRV) i Zoran Šimunović (HRV) nizom predavanja i vođenih šetnji pod vodstvom Maje Jović dobili su uvid u značaj Borova za izgradnju radničke kulture tog prostora. Svojim specifičnim autorski izričajem i medijima umjetnici su ponudili vlastitu interpretaciju sveobuhvatne teme radničke kulture Borova.Gosti su istraživali povijest industrije obuće u Hrvatskoj, uključujući dramatične promjene u shvaćanju emancipacijskog potencijala mode, kako na polju radničkih prava i prava žena, tako i u smislu revolucije u poimanju društvene odgovornosti za ekološki otisak industrije.

O umjetnici:

Veronika Tzekova je studirala na Nizozemskom institutu za umjetnost u Enschedeu i na Bauhausu u Dessauu, a njezini su projekti i radovi izlagani među ostalim u Neue Galerie, Graz i Kunsthalle Fridericianum, Kassel. Nominirana je za niz nagrada u Austriji i inozemstvu, a sudjelovala je i na brojim rezidencijskim programima u Europi. U umjetničkoj praksi pretežno se bavi intervencijama te participativnim radom koji publiku navodi na preispitivanje predmeta i situacija u javnom prostoru. Naglasak je njezina rada na tekstu, što je vidljivo na jednom od posljednjih zapaženih radova „CDoupbles“, koji je izlagala u Grazu.

www.veronikatze.com

www.challengedgames.blogspot.co.at

www.vimeo.com/veronikatzekova