Internetski preglednik koji koristite je zastario. Za optimalno iskustvo koristite neki od sljedećih preglednika.
prezentacija

Croatia’s Homecoming to Europe – from Independence to EU Membership

Republika Hrvatska, neovisna država od 1991. godine koja je 2013. pristupila EU-u, članica je eurozone i schengenskog prostora od 2023., a s Austrijom je povezana na višestruke načine, među ostalim djelovanjem Hrvatsko-austrijskog društva osnovanog 1990. godine. U aktima austrijskog Ministarstva vanjskih poslova iz tamošnjeg državnog arhiva, koji se prvi put daju javnosti na uvid, zabilježena je austrijska potpora proglašenju hrvatske neovisnosti, kao i podrška zemlji tijekom rata koji je uslijedio.

Među ostalima, u knjizi svoje viđenje tog puta iznose bivši austrijski savezni kancelar Franz Vranitzky, ministar obrane Werner Fasslabend, ministar poljoprivrede Nikolaus Berlakovich, europski povjerenik Franz Fischler i europski parlamentarni zastupnik Hannes Swoboda, kao i hrvatski ministri vanjskih poslova Zdravko Mršić, Mate Granić, Zvonimir Šeparović i Gordan Grlić Radman te državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić.

U novoj knjizi Otmara Lahodynskyja, dugogodišnjeg urednika austrijskog časopisa „profil“ i počasnog predsjednika Udruženja europskih novinara (AEJ), brojnim se intervjuima, anekdotama, ali i stručnim analizama oslikava povratak Hrvatske europskoj obitelji i njezino pristupanje Europskoj uniji, koji nisu bili bez prepreka. Knjiga se prvi put predstavlja u Zagrebu.

Prezentacija se organizira u suradnji s Veleposlanstvom Republike Austrije u Hrvatskoj i Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj.

Predstavljanje knjige i razgovor bit će na engleskom jeziku. Razgovor  s autorom i gostima moderirat će izdavač knjige Thomas C. Cubasch.

Panelisti:

  • Andreja Metelko-Zgombić, državna tajnica za Europu, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske
  • Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske
  • Otmar Lahodynsky, autor knjige i novinar

Registracija za sudjelovanje na događanju putem sljedećeg linka: https://forms.office.com/e/KGkjNEzsah

https://twitter.com/lahootmar?lang=de

https://verlagderapfel.at

Croatia’s Homecoming to Europe – from Independence to EU Membership
© Verlag Der Apfel