Internetski preglednik koji koristite je zastario. Za optimalno iskustvo koristite neki od sljedećih preglednika.
instalacija

Peter Kutin: Torso Extended

Performans: 05.05. – 20:00, Galerija MKC, Dom mladih
Razgovor s umjetnikom: 09.05. – 17:00, Kino Beton

Koncept, kompozicija, realizacija: Peter Kutin
Sopran / glas: Johanna Sophia Baader
Tehnička podrška: Mathias Lenz

Multimedijalni kulturni centar Split poziva austrijskog umjetnika Petera Kutina na sudjelovanje u ciklusu izložbi Zvuk-objekt, koji se ove godine održava po 15. puta.

Gostujuća kustosica ovogodišnjeg programa je hrvatska muzikologinja Davorka Begović.

Svojom kinetičko-zvučno-svjetlosnom skulpturom Torso Peter Kutin istražuje kako se kretanje, akceleracija i deceleracija izvora zvuka mogu koristiti iz perspektive glazbe i kompozicije. Prva verzija Torsa (#1) dobila je Zlatnu Niku za digitalnu glazbu i umjetnost zvuka na Festivalu Ars Electronica 2019. g. U Splitu, Kutin će jedno vrijeme provesti u Galeriji istražujući akustiku prostora i stvarajući prostorno-specifičan postav Torsa. Osim toga, za otvaranje izložbe priprema live performans na svojoj zvučno-svjetlosno-rotirajućoj skulpturi. 

Za Torso, Kutin sklada za po mjeri izrađen-rotirajući-kvadrofonski-zvučni sustav. Četiri stara zvučnika od 100 volti rotiraju se na 2,5 m dugačkoj horizontalnoj osi. Pokreti zvučnika su vidljivi i na publiku utječu na neobičan i zbunjujući način. Promatrajući kružne pokrete zvučnika i istovremeno percipirajući kompoziciju koja se stalno mijenja, evocira se potpuno neortodoksno iskustvo slušanja. Za strukturu objekta Kutin je crpio inspiraciju iz klopoteca – vrste vjetrenjače za strašenje ptica, koja se može naći u Srednjoj Europi.

“Kutinova virtuozna orkestracija dovodi do bizarnih zvučnih fraktala, feedback obrazaca i bučnih prasaka koje izazivaju  otoakustičke emisije i druge iluzije kod slušatelja, dosežući slušne i halucinativne visine.” Tristan Bath

“[Brzina] prividno izopačuje iluzorni poredak normalne percepcije, redoslijed pristizanja informacija. Ono što se moglo doimati istovremenim, diverzificira se i razgrađuje.” – Paul Virilio, The aesthetics of disappearance

Radno vrijeme galerije: 17:00-21:00 sati

Organizacija: Multimedijalni kulturni centar Split (MKC Split)

https://kutinkindlinger.com/rotor/

https://www.facebook.com/MKCSplit