Internetski preglednik koji koristite je zastario. Za optimalno iskustvo koristite neki od sljedećih preglednika.
film

Radionica animiranog filma sa Sabine Groschup

Multimedijska umjetnica Sabine Groschup (AT) stuidrala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Beču u klasi pokojne slavne austrijske umjetnice prof. Marije Lassnig. U „Autoportretu“ iz 1971., Lassnigova je poručila: „Htjela sam biti sloboda Austrije, ali ondje sam navukla ružnu prehladu. [kiše] Bilo je prerano.” Riječ je o jednoj od brojnih čudesnih scena u kojima Maria Lasssnig istodobno iskazuje svoju ozbiljnost i smisao za humor, pritom ogledavajući ambivalentnost umjetničkih medija kojima se služila. Autorica se posvećuje dubljem istraživanju sebe same nego što je to uobičajeno danas, kada se mnogi od nas na višekratnim selfiejima svakog dana trude „dobro izgledati”.

Film Guten Morgen Madam Mona (1989.) redateljice Sabine Groschup

Lassnig je veći dio života slikala autoportrete i razvijala koncept slikarstva tjelesne svijesti kao novu slikarsku formu u 70-ima. U svojem pak fotografskom radu, Sabine Groschup se pod utjecajem velike umjetnice i nekadašnje učiteljice također bavi autoportretima kao umjetničkim izrazom. Naziva svoj rad „samosviješću”.

Na dvodnevnoj radionicu izrade animiranog filma za ljubiteljice animacije organiziranoj u suradnji s udrugom K-zona i portalom VoxFeminae, Sabine Groschup će koristiti neke filmove Marije Lassnig kao inspiraciju za istraživanje načina na koji prikazujemo sami sebe. Nastavno na ideju autorportreta koja podrazumijeva metamorfozu crtanjem ili slikanjem, animacija se može promatrati kao prazan papir koji umjetnici omogućuje sve, uključujući primjerice letjeti. Radionica će se stoga baviti različitim idejama polaznica i polaznika I istraživati na koji način autoportreti mogu biti iskorišteni u animacijama, i to na primjeru glazbenog spota za pjesmu Boba Dylana Subterranean Homesick Blues (1965). Istodobno će biti govora o praktičnim koracima u animacijskom radu, primjerice crtanju i upotrebi glazbe i tona, kao i o radikalnom utjecaju potonjeg na animirani film.

Događanje je dio programa u organizaciji Austrijskog kulturnog foruma i VoxFeminae posvećenog izboru filmova na utjecajnom austrijskom festivalu Tricky Women/Tricky Realities.

https://sabinegroschup.at/

https://www.trickywomen.at/en