Internetski preglednik koji koristite je zastario. Za optimalno iskustvo koristite neki od sljedećih preglednika.
film

Retrospektiva M. Hanekea: Ljubav

U suradnji zadarskog Kina Zona i koprivničkog kina Velebit prikazuje se serija od šest naslova iz opusa velikog austrijskog redatelja Michaela Hanekea. Program se realizira uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra u obama kinima istodobno.

IZVORNO IME: Amour
ŽANR: drama
ULOGE: Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva, Isabelle Huppert, Alexandre Tharaud, William Shimell
TRAJANJE FILMA: 127 minuta
GODINA: 2012
DRŽAVA: Austrija, Francuska, Njemačka

Stari supružnici Georges i Anne pariški su intelektualci, glazbenici i glazbeni pedagozi u 80-im godinama iza kojih je lijep i bogat život, a imaju i problematičnim brakom mučenu kći Evu. Oni se vole i skrbe jedno o drugom, i provode miran i jednostavan život sa svakodnevnim ritualima, s čitanjem i komentiranjem novih knjiga te slušanjem CD-ova klasične glazbe, a ona povremeno i zasvira klavir. No onda Eva doživi blaži moždani udar, nakon kojeg se čini da bi se sve moglo vratiti u normalu, da bi ubrzo uslijedio još jedan teži, te joj bude oduzeta polovica tijela. I tako počinje njezina agonija s ubrzanom degradacijom i tijela i uma, s čim se Georges isprva uspijeva stoički nositi. Ali kako vrijeme odmiče Eva najprije nerazumljivo govori, pa nekontrolirano viče, da bi se sve više ponašala kao razmaženo i hirovito nepokretno dijete. Georges to sve teže podnosi, određeno se vrijeme oslanjajući i na njegu djevojaka koje pronalazi za skrb, ali postupno gubi i posljednje oslonce u održavanju makar i privida dnevne rutine.

Program se može pronaći i na stranicama dvaju kina.

Uvodničar na projekcijama u Zadru bit će filmolog Mario Županović, a voditelj filmske analize Erik Lončar.

Uvodničar u Koprivnici bit će Marko Rojnić.

Michael Haneke (rođ. 23. ožujka 1942. u Münchenu) je austrijski filmski redatelj i scenarist. Njegovi su igrani filmovi („Pijanistica“, „Caché“, „Bijela vrpca“, „Ljubav“) višestruko nagrađeni, među ostalim Oscarom, dvjema Zlatnim palmama Filmskog festivala u Cannesu, dvama Zlatnim globusima i višestrukim Europskim filmskin nagradama.

https://kino.pou-kop.hr

https://www.kino-zona.com

Retrospektiva M. Hanekea: Ljubav
© Les Films du Losange