Internetski preglednik koji koristite je zastario. Za optimalno iskustvo koristite neki od sljedećih preglednika.
predavanje

SLIKAR KOJI SE NIJE ŽELIO SVIDJETI MNOGIMA

Hommage Gustavu Klimtu u povodu 100. Godišnjice smrti

PREDAVANJE
 na hrvatskom jezikudr. sc. Irena Kraševac, znanstvena savjetnica na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu

Bečka moderna nezamisliva je bez Gustava Klimta (1862–1918), čije je djelo postalo sinonim za umjetnički nadahnuto razdoblje oko 1900. Danas je Klimt ikona bečke secesije.  Njegova umjetnost i život okupiraju pažnju stručnjaka cijelo stoljeće. Klimtove su slike praznik za oči: zavode nas svojim bogatstvom motiva i visokom estetizacijom, a iza sjajnih, izazovnih površina, naziru se neizrečene emocije, potisnute traume i zatomljeni osjećaji modernog čovjeka na prijelomu 19. u 20. stoljeće.

Poseban osvrt na predavanju bit će posvećen Klimtovim djelima u Hrvatskoj, alegorijskim slikama glazbene i kazališne umjetnosti u Hrvatskom narodnom kazalištu »Ivan pl. Zajc« u Rijeci te planu njihove restauracije i prijedlogu prezentacije u sklopu manifestacije Rijeka –  europski grad kulture 2020.

19:00
OTVORENJE PUTUJUĆE IZLOŽBE
GUSTAV KLIMT – PIONIR MODERNE
 
Austrijski Kulturni forum u Zagrebu posvećuje putujuću izložbu tom znamenitom austrijskom slikaru, prikazujući jezgrovito trenutke iz njegova života i djela. Izložba je sastavljena prema konceptu austrijske povjesničarke umjetnosti mag. Sandre Tretter. Produkcija: Manfred Thumberger

Izložba se može razgledati do 30. rujna 2018. 

www.hrmt.hr