Internetski preglednik koji koristite je zastario. Za optimalno iskustvo koristite neki od sljedećih preglednika.
predavanje

Subversive Festival: Masterclass Ruth Beckermann

U suradnji s 15. Subversive Festivalom i Restartom predstavljamo cijenjenu austrijsku dokumentaristicu Ruth Beckermann koja u Zagreb dolazi povodom hrvatske premijere filma „Mutzenbacher“ u sklopu dokumentarne konkurencije festivala.

U masterclassu koji je naslovljen „Režirati sjećanja: politički krajolici u dokumentarnom filmu“ približit će nam svoje pronicljivo i poetično filmsko stvaralaštvo i viđenje društvene stvarnosti koje omogućuje dubinsku refleksiju na aktualna društveno-politička zbivanja te naš kontradiktorni odnos s prošlošću.

Različite društvene borbe, kolektivno sjećanje na nacizam i Holokaust, analiza izgradnje kolektivnog identiteta u Europi i na Bliskom istoku, film ceste i autobiografski esej, te poroznost granica između stvarnosti i fikcije konstanta su većine njezinih filmova u kojima odbija doslovno ilustrirati određenu temu već avanturistički eksperimentira s filmskom formom (primjerice već spomenuti Mutzenbacher u kojem kroz poziv na kasting oglašen u novinama suočava muškarce različitih dobi s istoimenim zloglasnim erotskim romanom iz 1906. godine o seksualnim pustolovinama bečke prostitutke i promatra njihove reakcije; Waldheimov valcer o zatomljenoj nacističkoj prošlosti bivšeg tajnika UN-a Kurta Waldheima koji smo prikazali prije nekoliko godina na Subversiveu ili Odsanjani, doku-fikcije bazirane na pismima Ingeborg Bachmann i Paula Celana).

Masterclass će moderirati filmski redatelj Nebojša Slijepčević. Ulaz je besplatan.

Facebook event: Masterclass Ruth Beckermann

https://subversivefestival.com/sf22/masterclass-predavanje-ruth-beckerman-rezirati-sjecanja-politicki-krajolici-u-dokumentarnom-filmu/

Subversive Festival: Masterclass Ruth Beckermann