Internetski preglednik koji koristite je zastario. Za optimalno iskustvo koristite neki od sljedećih preglednika.
vizualna umjetnost

Uskrs u Europskoj uniji

Izložba Gradskog muzeja Bjelovar pod pokroviteljstvom Grada Bjelovara održava se od 2018. godine. I ove godine, u centru je najstarija pisanica u Hrvatskoj, ujedno i jedna od dvije najstarije u Europi, koja se datira u sami kraj 15. stoljeća.
Izložba će prikazivati uskršnje običaje svih država članica Unije s jednim ili više eksponata koji su posuđeni ili donirani od raznih institucija.
Austrija će u okviru ove izložbe predstaviti davni običaj nošenja blagoslovljene vatre eksponatom iz Muzeja na otvorenom u Stüblingu.
Prije nego što su izumljeni šibica i upaljač ljudi su se trudili očuvati žar ognjišta tokom cijele godine kako bi si uštedjeli mukotrpno paljenje vatre. Međutim jednom godišnje, na Veliki petak, ta bi se vatra gasila. Ujutro na Veliku subotu ispred crkve bi se zapalila i blagoslovila velika vatra. Za prenošenje nove vatre do domova najčešće su korištene limene posude u kojima se prenosila užarena gljiva bukova grba. Nju se razdijelilo te su je dječaci iz sela nosili od kuće do kuće.

http://www.gradski-muzej-bjelovar.hr/
www.freilichtmuseum.at