Sastojci za 6-8 osoba
Maslac za kalup(e)
160 g riže
½ l mlijeka
60 g maslaca
Pulpa jedne mahune vanilije
Korica jednog naribanog nešpricanog i organski uzgojenog limuna
100 g smeđeg šećera od šećerne trske
5 žumanjaka
5 bjelanjaka
Za ragu od trešanja
350 g slatkih trešanja
200 ml soka od trešanja
250 ml crvenog porta
140 ml likera od crvenog ribiza
4 mlada izdanka cimetova drva (ili ½ štapića cimeta)
1 jušna žlica sjemenki kardamoma
1-2 jušne žlice praha za puding od vanilije
Sok jednog limuna
2 jušne žlice meda od akacije
2 jušne žlice rakije od višnje
2 jušne žlice amareta
Priprema
Namastiti maslacem jedan kalup za nabujke ili nekoliko običnih kalupa.
Rižu kratko prokuhati u vodi, procijediti i pažljivo pirjati s hladnim mlijekom, putrom i aromama. Ostaviti da se ohladi.
Pećnicu unaprijed zagrijati na 180 stupnjeva. Polovicu šećera izmućkati u pjenu sa žumanjkom pa dodati ohlađenu rižu.
Istući bjelanjak, a potom u njega postupno umiješati drugu polovicu šećera. Čim je bjelanjak istučen do čvrstog snijega, umiješati ¾ mješavine u mješavinu s rižom i uliti u maslacem namašćene kalupe.
Ostatak šećerne mješavine rasporediti po vrhu. Peći u unaprijed zagrijanoj pećnici. Nakon 15 minuta smanjiti na 150 stupnjeva i peći još 20 minuta
Za ragu od trešanja
Trešnje oprati i ukloniti koštice. Koštice zakuhati sa sokom od trešanja i portom pa procijediti nakon 5 minuta.
Dodati liker od crvenog ribiza, cimet i sjemenke kardamoma i kuhanjem reducirati na otprilike 500 ml.
Prah za puding rastopiti u limunovu soku i dijelu soka od trešanja te time zgusnuti tekućinu. Ukloniti sa štednjaka i nakon kratkog hlađenja dodati ostale sastojke.
Savjet
Koštice trešnje sadrže pektin, koji doprinosi zgušnjavanju.