Internetski preglednik koji koristite je zastario. Za optimalno iskustvo koristite neki od sljedećih preglednika.
razgovor

Videoigre u službi radničkog organiziranja – bečka iskustva

Na poziv zagrebačke udruge Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID), održava se diskusija o inovativnim metodama sindikalne mobilizacije na kojoj će se predstaviti novi trendovi u tom pogledu na području kulture i obrazovanja, i to na primjeru Austrije i Hrvatske. Radnička komora grada Beča (AK) nudi programe izobrazbe za učenice/ke i studente/ice – sutrašnje radnike – i to kako bi ih pripremila za svijet rada. Na inicijativu AK-a je nedavno raspisan natječaj na temu organiziranja radnika na kojem je sudjelovao i bečki studio za razvoj videoigara Causa Creations. Na projektu koji je predviđen natječajem riječ je o digitalizaciji jedne planske videoigre za mlade kojom bi se igračicama i igračima trebalo predstaviti stručno znanje i društvene vještine pomoću igre uloga u udruženju. Cilj projekta i igre jest interaktivno poučavanje obrazovnih sadržaja uz pomoć elemenata igre u grupnom kontekstu.

Studio Causa Creations je sredinom 2023. bio uključen u projekt „Future Jam 2023.“ Austrijskog kulturnog foruma, u kojem je dizajner videoigara Georg Hobmeier bio jedan od mentora u razvoju igara na temu budućnosti rada. Videoigra koja će biti razvijena u sklopu projekta AK-a trebala bi se u budućnosti moći integrirati u nastavni proces u bečkim školama.

Te aktivnosti, kao i opći potencijal novih medija i kulturnih praksi u jačanju socijalnog dijaloga u Austriji i Hrvatskoj bit će teme diskusije između Martina Greunza (AK), Ive Ivšić (Sindikat obrazovanja, medije i kulture (SOMK)) i Aleksandra Gavrilovića (studio za razvoj videoigara Gamechuck), koji će se prenositi i na kanalima Austrijskog kulturnog foruma na društvenim medijima.

O austrijskom izlagaču:

Nakon više od dva desetljeća rada u filmskoj produkciji i u softverskoj branši, Martin Greunz posljednjih godinu dana u bečkoj Radničkoj komori radi na polju gejmifikacije i obrazovanja. U jednom od aktualnih projekata AK-a proizvodi se mobilna videoigra na temu socijalne države.