Internetski preglednik koji koristite je zastario. Za optimalno iskustvo koristite neki od sljedećih preglednika.
vizualna umjetnost

Virgil Widrich & Martin Reinhart: TX mirror

Otvorenje: 01.10. – 19:00 h

Instalacija “tx-mirror” stvorena je za izložbu “Kunst in Bewegung. 100 Meisterwerke mit und durch Medien” u ZKM-u (Centar za umjetnost i medije Karlsruhe) i daljnji je razvoj filmske tehnologije “tx-transform” koju je izumio Martin Reinhart 1992. godine. Kao i u ranijim djelima dvojca Martin Reinhart i Virgil Widrich, uobičajena percepcija dovodi se u pitanje i proširuje se intuitivnom interakcijom. Posjetitelj se može gledati u čarobnom ogledalu i istražiti zakone svemira u kojem su vrijeme i prostor zamijenjeni. Instalacija je također hommage poljskom video umjetniku Zbigniewu Rybczynskom koji je svojim filmom “The Fourth Dimension” inspirirao čitavu generaciju umjetnika.

Virgil Widrich i Martin Reinhart bave se edukacijom i istraživanjima video umjetnosti u stvarnom vremenu. Radi se umjetničkoj formi koja se snažno oslanja na razvoj tehnologije i programiranja. Widrich i Reinhart istražuju umjetničke mogućnosti istoga i nastoje iskoračiti u neke nove dimenzije umjetničkog narativa. U radu ‘TX ogledalo’ posjetioc se nalazi pred uspravnim LCD ekranom na kojem može u stvarnom vremenu pratiti transformacije svoga lika i prostora u kojem se nalazi uz popratnu glazbu. Manipulacija likom promatrača koja ga ga mijenja u skladu s njegovom ljudskom formom, u stvarnom vremenu, a samo ‘korak dalje’ od njegova stvarnog izgleda, daje ovome radu visoku vrijednost i odaje vještinu u korištenju programiranja i samoga koncepta video umjetnosti. Virgil Widrich će održati predavanje i radionicu o korištenju novih video tehnologija i program za obradu slike u stvarnom vremenu što je jedno od područja koje u Hrvatskoj još nije zaživjelo u punoj formi.

Virgil Widrich je scenarist, filmski redatelj, multimedijski umjetnik i profesor za “Umjetnost & znanost” na Sveučilištu primijenjene umjetnosti u Beču. Ukupno su njegova djela do sada nagrađena s preko 130 međunarodnih nagrada.

http://www.widrichfilm.com

https://www.kic.hr/program/galerija-na-katu/

Virgil Widrich & Martin Reinhart: TX mirror