Internetski preglednik koji koristite je zastario. Za optimalno iskustvo koristite neki od sljedećih preglednika.
književnost

Vladimir Vertlib: Zebra u ratu

Paul sa svojom obitelji živi u ratom opustošenu istočnoeuropskom gradu na moru. Kada ostane bez posla, sve se dublje zakopava u puste rasprave koje se rasplamsavaju na društvenim mrežama. Brižan otac i ljuti internetski ratnik: Paul je oboje, a kada ga javno ponize na internetu, bori se za svoje dostojanstvo, obitelj i – za svoj život. Vladimir Vertlib uspio je u ovom romanu pričom o Paulu Sarianidisu, koja se zasniva na istinitu događaju, vrhunskom ironijom, ali ipak uvijek blagonaklono i humano zaviriti u ljudske i političke ponore. Razotkrivajući posvemašnju korupciju, nacionalizam i opće ludilo koje je zahvatilo ljude zbog svakodnevnih ratnih stradanja, Vertlibova parabola naglašava apsurdnost i besmislenost rata te kapitulaciju suvremene politike.

Vertlib je rođen 1966. u Lenjingradu (danas Sankt-Peterburg). Njegova je obitelj 1971. emigrirala u Izrael, potom u Italiju, Nizozemsku i SAD, da bi se 1981. nastanila u Austriji. Od 1993. živi i radi kao pisac u Salzburgu i Beču. Piše romane, pripovijetke, eseje i brojne članke.

Roman je 2024. godine na hrvatskom jeziku izdala izdavačka kuća Leykam International iz Zagreba. Hrvatski prijevod pripada Stjepanki Pranjković.

Prezentacije su organizirane u suradnji s izdavačkom kućom Leykam International iz Zagreba te udrugom SpLitera.

https://vladimirvertlib.at

https://www.leykam-international.hr/publikacija.php?id=279

https://www.facebook.com/udruga.splitera/?locale=de_DE