Internetski preglednik koji koristite je zastario. Za optimalno iskustvo koristite neki od sljedećih preglednika.
film

Zagreb Film Festival: Vienna Shorts

Vizija New Yorka u šarenim filterima. Misli o radu u video igrama. Kreativna kritika režima na Filipinima. Sablasno putovanje vlastitim mračnim dubinama. Ova četiri filma predstavljaju 20. izdanje međunarodnog festivala kratkog filma Vienna Shorts, koji je u lipnju slavio okruglu obljetnicu. U online dijelu programa ZFF-a možete dobiti uvid u selekciju renomiranog bečkog festivala pod vodstvom direktora i selektora Daniela Ebner-Hadeniusa, koji ove godine i gostuje na ZFF-u.

Filmovi će za vrijeme trajanja festivala biti dostupni za gledanje na platformi https://kinoeuropa.hr/.

https://zff.hr/

https://www.viennashorts.com/en

NYC RGB

Viktoria Schmid, AT, US, 2023, 7’

Koristeći se trostrukom ekspozicijom filma filterima u boji, NYC RGB nudi jedan sasvim novi pogled na New York. Film bilježi unutrašnjost manhattanskog stana i pogled na grad kroz njegov prozor, prožimajući sitne detalje svakodnevnog život tihom psihodelijom.

Scenarij: Viktoria Schmid
Fotografija / DOP: Viktoria Schmid
Montaža: Viktoria Schmid

O redateljici:
Viktoria Schmid (Austrija, 1986.) vizualna je umjetnica i redateljica koja živi i radi u Beču, a djeluje na križištu filmskog i izložbenog prostora. Završila je preddiplomski studij filmske teorije na Sveučilištu u Beču i diplomski studij na Sveučilištu za umjetnost i dizajn u Linzu. Njezine instalacije i filmovi izlagani su i prikazivani diljem svijeta.

Festivali i nagrade: Vienna Shorts – Best Austrian Short Film; Toronto Int’l Film Festival

Iz pozadine

Total Refusal (Susanna Flock, Robin Klengel, Leonhard Müllner, Michael Stumpf), AT, 2022, 20’ Iz pozadine istražuje rad i životne stvarnosti NPC-ova – likova u videoigrama kojima upravlja računalo (eng. non-player characters), a koji nastanjuju digitalni svijet poput statista, stvarajući dojam normalnosti.

Pralja, konjušar, ulični čistač, stolar – svi su oni poput sizifovskih strojeva čije radne rutine i obrasci ponašanja, zajedno s greškama i kvarovima, stvaraju živopisnu analogiju rada u kapitalizmu. Film je na na festivalu Vienna Shorts osvojio nagradu za najbolji zvuk, dok je u Locarnu ovjenčan nagradom za najbolju režiju i Nagradom mladog žirija.

Scenarij: Total Refusal
Fotografija / DOP: Total Refusal
Montaža: Total Refusal
Produkcija: Total Refusal

Total Refusal je umjetnička pseudomarksistička skupina koja se bavi istraživanjem i provođenjem strategija umjetničkih intervencija u suvremenim videoigrama. Služi se alatima prisvajanja i prenamjene resursa igre. Njihovi su nagrađivani filmovi i performansi između ostalog prikazani na Berlinaleu, Locarnu, u njujorškoj MoMA-i i drugdje.

Festivali i nagrade: Vienna Shorts – posebna nagrada žirija za najbolje oblikovanje zvuka; Locarno Film Festival – Pardi di domani nagrada za najbolju režiju, nagrada mladog žirija

HITO

Stephen Lopez, PH, 2023, 22’ Tinejdžerica Jani živi u distopijskom svijetu nuklearnih reaktora i policijskih satova, lišenom empatije. Nakon što je pretuku u jednom sukobu, Jani upoznaje Kiefera, soma koji govori, izbavljenog iz laboratorija. Jani i njezin novi sluzavi prijatelj odluče uzvratiti udarac i osloboditi se represivnog sustava. HITO je na festivalu Vienna Shorts osvojio nagradu za najbolji film u međunarodnom programu igranih i dokumentarnih filmova, a prikazan je i na Berlinaleu.

Scenarij: Stephen Lopez
glumci: Kyrie Allison Samodio, JunJun Quintana, Bor Ocampo, Edwin Barrios Serrano, Ina Azarcon-Bolivar, Ben Alias, Maricel Sombrio
Fotografija / DOP: Akie Yano
Montaža: Stephen Lopez
Producenti: Sheka Ong, Jan Pineda
Produkcija: Sound Goat Films, Anima Studios

Stephen Lopez
Stephen Lopez (Filipini, 1991.) završio je preddiplomski studij za medicinskog tehničara na Sveučilištu Santo Tomas 2012., nakon čega je odlučio promijeniti karijere i baviti se filmom. Otada živi i radi u Manili kao slobodni snimatelj i oblikovatelj zvuka te scenarist za filmove i reklame.

Festivali i nagrade: Vienna Shorts – Fiction&Documentary Int’l Competition – Vienna Short Film Award; Berlinale

Ludilo / Amok

Balázs Turai, HU, RO, 2022, 14’

Nakon što je u teškoj nesreći izgubio zaručnicu i dobar izgled, Clyde se mora suočiti s unutarnjim demonima.

Scenarij: Balázs Turai
Glumci: Benjamin Efrati, Andrea Bertók
Montaža: Balázs Turai, Vanda Gorácz
Producenti: Gábor Osváth, Péter Benjámin Lukács, Mihai Mitrix Mitrica
produkcija / production Boddah, Safe Frame

Balázs Turai
Balázs Turai (1984.) mađarski je redatelj animiranih filmova. Koautor je scenarija i režije serijala nastalog prema Voltaireovu Candideu, tvorac je web serije Oligarchia te redatelj kratke znanstveno-fantastične satire Pad Rima (2018.).