Internetski preglednik koji koristite je zastario. Za optimalno iskustvo koristite neki od sljedećih preglednika.
teatar

Žena himna

Predstava je nastala prema tekstu za koji je Davor Špišić nagrađen 1. nagradom za dramsko djelo „Marin Držić“ Ministarstva kulture i medija RH za 2022. godinu, a režiju potpisuje Robert Raponja.

Temelj drame čini život spisateljice Paule Preradović, autorice austrijske himne i unuke književnika Petra Preradovića koja je djetinjstvo i mladost provela u Puli. U njenoj se biografiji prelamaju epohe 19. i 20. stoljeća – raspad austrougarskog carstva, dva velika svjetska rata i poslijeratno beznađe pedesetih godina u Austriji pozadina su ispred koje se odvija njena burna intimna povijest kao žene i kao umjetnice. Društva u kojima je Paula rođena i stasala, od djevojaštva do zrelosti, dominantno su muška zatvorena društva s hijerarhijom moći u kojoj za žene nije bilo mjesta.
Drama „Žena himna” poseban naglasak daje pitanjima identiteta, obzirom na činjenicu da je Paula u sebi nosila multietničke identitete (slavenske i germanske; mediteranske, balkanske i srednjoeuropske).

Glazbu za predstavu potpisuje austrijska skladateljica Antonia Pacek, koja će uživo izvoditi glazbu.

Predstava je nastala u produkciji baljanskog Teatra Fort Forno u suradnji s Istarskim narodnim kazalištem – Gradskim kazalištem Pula, Hrvatskim narodnim kazalištem Mostar, Udruženjem “Intermezzo” Sarajevo, a uz potporu Austrijskog kulturnog foruma Zagreb.

ŽENA HIMNA – Istarsko narodno kazalište (ink.hr)

Žena himna
© Teatar Fort Forno