Internetski preglednik koji koristite je zastario. Za optimalno iskustvo koristite neki od sljedećih preglednika.
Novosti

Druga adventska nedjelja: austrijski božićni običaji

Božić se u Austriji slavi slično kao i u Hrvatskoj. U svakom gradu postoji adventski vijenac, božićno drvce, darovi na Badnjak i božićni sajmovi, ali se oni zovu “Christkindlmärkte”.

Početkom mjeseca, 4. prosinca, slavimo Svetu Barbaru. Na taj dan običaj je odrezati grančicu trešnje ili jabuke sa stabla i staviti je na toplo, gdje bi trebala procvjetati baš za Božić.

Poseban običaj u Austriji je utrka krampusa. 6. prosinca, na dan Svetog Nikole, dobra djeca nagrađuju se mandarinama, orašastim plodovima i čokoladom. U prošlosti, kada je (navodno) bilo loše djece, krampusi su ih kažnjavali. Krampus je ime zastrašujuće figure. Prati svetog Nikolu. Dakle, dok Nikola daruje dobru djecu, Krampus kažnjava nestašnu djecu. Tu je i utrka krampusa na kojoj ljudi odjeveni u Krampusa lutaju ulicama i plaše ljude. Krampus obično nosi krzno i masku s rogovima i uvijek ima štap sa sobom!

U najdužoj noći u godini – Tominoj noći – 21. prosinca, odnosno neposredno prije Božića, tradicionalno se gleda u budućnost. U šetnji šumom osluškuju se i interpretiraju znakovi.

Na Badnjak darove donosi Isusek, a ne Djed Mraz. Kako bi i Isusek mogao ući u kuću, prozor se otvara 24. prosinca neposredno prije predaje darova. Znak za djecu da smiju ući u sobu i odmotavati darove je zvonjava zvonca. Nakon toga se često pjevaju božićne pjesme, recitiraju pjesme ili se jednostavno sluša božićna glazba.

Misa polnoćka u noći s 24. na 25. prosinca u Austriji se zove Christmette. To je jedno od najvećih noćnih slavlja u katoličkoj crkvenoj godini. Za mnoge obitelji odlazak na božićnu misu je tradicija koja jednostavno pripada Božiću, bez obzira na to jesu li ili koliko su religiozni.

Na sam Božić – ili Christtag – je naravno gozba. Često je to pečena guska ili šaran, ali može jako varirati od regije do regije. 26. prosinca ili blagdan sv. Stjepana uglavnom je rezerviran za posjet rodbini i prijateljima.

Noći između Božića i Bogojavljenja 6. siječnja nazivaju se Rauhnächte. Kako bi se otjerali zli duhovi, kuća se zadimi biljem i tamjanom! Božićno vrijeme završava do 6. siječnja, kada Tri mudraca idu od kuće do kuće pjevajući. Osim toga, na današnji dan u mnogim kućanstvima skida se božićno drvce!