Internetski preglednik koji koristite je zastario. Za optimalno iskustvo koristite neki od sljedećih preglednika.
Novosti

Održana serija Klimatskih foruma petkom @ MSU

U okviru izložbe “Barikadiranje ledenih pločaartivista Olivera Resslera u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti pod kustoskim vodstvom Leile Topić, Austrijski kulturni forum je u suradnji s muzejem i udrugom Zelena akcija organizirao seriju „Klimatskih foruma”, koji su se održavali petkom od 19.12.2021. do 21.1.2021. u izložbenom prostoru muzeja. Predstavljen je rad hrvatskih inicijativa koje se zalažu za klimatsku pravdu, od hrvatskog ogranka Fridays for Future do Instituta za političku ekologiju.

Izložba i (međunarodna) razmjena znanja u borbi protiv klimatskih promjena, od uloge održivih izvora energije i prava životinja do koncepta odrasta, služili su kao poticaj za razgovore na razmeđi civilnog društva, umjetnosti i znanosti. Na primjerima napora angažirane umjetnosti poput dokumentarnog filma „Drvo – pokradena šuma”, prikazanog u Kinu KIC, a nastalog u austrijskoj koprodukciji, na vrlo dobro posjećenim Klimatskim forumima petkom se razgovaralo o ulozi građanki i građana u klimatskom pokretu.

Diskusije su pokazale da su kako mlađi tako i stariji građani spremni osnažiti svoje demokratsko sudjelovanje u borbi za održivu budućnost klime. Razgovori su doprinijeli i međusobnom zbližavanju civilnog društva te izgradnji novih saveza i inicijativa, među kojima su i neke u kojima bi se trebalo iskoristiti austrijsko stručno iskustvo glede jačanja glasa građana u donošenju odluka o upravljanju zajedničkim resursima i ekosustavima.

Film „Drvo – pokradena šuma”

Hrvatski konceptualni umjetnički kolektiv Slušaj šume

Greenpeace Hrvatska

Extinction Rebellion Hrvatska

Udruga građana Siget

Prijatelji životinja Hrvatska

Znanstvenici za klimu

film

Drvo – pokradena šuma

Okolišni triler o nezakonitoj sječi stabala koji će vas prikovati za stolac.