Internetski preglednik koji koristite je zastario. Za optimalno iskustvo koristite neki od sljedećih preglednika.
Vijesti

65 godina Austrijskog kulturnog foruma Zagreb

Austrijski kulturni forum u Zagrebu slavi svoj 65. rođendan.

Austrijski kulturni forum u Zagrebu slavi svoj 65. rođendan, Austrijska čitaonica u Osijeku svoj 25. jubilej, a Austrijska knjižnica Zagreb uspješno djeluje već pet godina.

Pred nama je radom bogata godina u kojoj ćemo imati pune ruke posla kako bismo udovoljili našim i Vašim zahtjevima.

U lipnju 1955. godine, ubrzo nakon potpisivanja Austrijskog državnog ugovora, započeli smo skromno kao „Austrijska čitaonica“ u Gundulićevoj 3 u Zagrebu. Nakon kratkog vremena čitaonica je već imala ulogu kulturnog instituta, iako je njime proglašena tek 1976. godine. Dupkom je ispunjena ta Gundulićeva 3, ljudima, osjećajima, anegdotama, poviješću i pripovijestima. Tko sve nije ovdje boravio! Bezbrojni susreti austrijskih i hrvatskih umjetnica i umjetnika, kontinuirani razvoj zajedništva sa zemljom domaćinom…

Danas Austrijski kulturni forum u suradnji s hrvatskim i drugim partnerima realizira godišnje oko 200 kulturnih priredbi u Hrvatskoj i daje prvenstveno mladim austrijskim umjetnicima i djelatnicima iz svih područja kulture izvanredno umreženu platformu za njihove nastupe.

Na temelju nove, jedinstvene austrijske inicijative krajem 1980-ih godina osnovane su Austrijske knjižnice u tada komunističkim državama srednje, istočne i južne Europe. Bila je to inicijativa Odjela za kulturne veze s inozemstvom saveznog Ministarstva vanjskih i europskih poslova u kojoj se i prije velikih političkih promjena prepoznaje njena dalekovidnost. Austrijske knjižnice postoje danas u oko 28 zemalja i omogućuju i olakšavaju rastućem broju zainteresiranih pristup literaturi, znanosti i informacijama iz Austrije. Osim toga, važan je i njihov doprinos poznavanju njemačkog jezika pri čemu su partneri kako sveučilišta, tako i knjižnice. Na mnogim mjestima u Austrijskim knjižnicama djeluju i austrijski lektori i lektorice. Tamo gdje to dozvoljava prostor održavaju se, između ostaloga, izložbe, koncerti i literarne večeri. U Hrvatskoj postoje četiri Austrijske knjižnice. Jedna od njih, smještena u Osijeku, slavi ove godine 25 godina postojanja, a ona u Zagrebu ima iza sebe već pet godina suradnje.

Čeka nas uzbudljiva godina!
Pratite nas na našem putu kroz povijest i kulturu u 2020-oj godini!

Veselimo Vam se!

65 godina Austrijskog kulturnog foruma Zagreb