Internetski preglednik koji koristite je zastario. Za optimalno iskustvo koristite neki od sljedećih preglednika.
Vijesti

Austrijski parlament zasjao u novom ruhu šŸŒŸ

Nakon otprilike pet godina opsežnih radova na modernizaciji i renoviranju, zgrada austrijskog parlamenta ponovno se otvorio 12. siječnja 2023. svečanim slavljem.

Zgrada stara 130 godina na bečkoj ulici RingstraƟe prilagođena je u tijeku radova danaÅ”njim zahtjevima, iskoriÅ”tene su rezerve dostupnog prostora, a povijesna supstanca osigurana je za sljedeće generacije. Pritom je velika pozornost pridana zaÅ”titi spomenika i pažljivom konzerviranju postojećeg stanja. Namjera je arhitekata bila konzekventno provesti u djelo originalne zamisli arhitekta Theophila Hansena.

Å iri je cilj renovacije bilo otvaranje zgrade Å”iroj publici. Tako primjerice novi centar za posjetitelje ā€žDemokratikum ā€“ doživite parlamentā€œ čini demokraciju i parlamentarizam opipljivima općoj publici na prostoru od otprilike 1500 kvadratnih metara.

Savezna skupÅ”tina (Bundesversammlung) će se 26. siječnja prvi put sazvati u renoviranoj zgradi parlamenta, gdje će ponovno izabrani savezni predsjednik Alexander Van der Bellen posebnom ceremonijom prisegnuti na dužnost.

Pogledajte prijaŔnje i danaŔnje stanje na fotografijama!