Internetski preglednik koji koristite je zastario. Za optimalno iskustvo koristite neki od sljedećih preglednika.
Vijesti

Austrijsko ministarstvo vanjskih poslova i Ars Electronica stvaraju virtualni prostor za umjetničku slobodu

Ruska vojna agresija na Ukrajinu zahtijeva zauzimanje jasnog stava i stvarne solidarnosti s radnicima u umjetnosti i kulturi koji zbog političkih ili društvenih okolnosti nisu u mogućnosti baviti se svojom djelatnošću ili to mogu činiti uz tek minimalnu vidljivost. Natječajem „State of the ART(ist)“ Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Austrije i Ars Electronica stvaraju virtualnu umjetničku galeriju kako bi omogućili realizaciju umjetničkih sloboda u sigurnim uvjetima. Time bi se trebalo podržati umjetnice i umjetnike u Ukrajini i diljem svijeta čiji angažman za mir, slobodu i samoodređenje nije moguć u njihovoj domovini, odnosno nalazi se pod osjetnom prijetnjom.

„Pomoću programa State of the ART(ist) stvaramo alat za umjetnice i umjetnike diljem svijeta koji nudi uvid u ono što zbog njihovih životnih okolnosti inače ne bismo mogli vidjeti. Time se dodatno zalažemo za univerzalno pravo na slobodu mišljenja i umjetničkog izražavanja. Zajedno s vodećim festivalom na polju umjetnosti, novih tehnologija i društva oblikujemo inicijativu novog tipa za podršku i promidžbu umjetnosti koja se nalazi pod pritiskom. Upravo se za to Austrija zalaže u svom kulturnom radu u inozemstvu”, kazao je ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg.

Svi projekti prijavljeni na natječaju State of the ART(ist) bit će predstavljeni na internetu i time učinjeni dostupnima publici diljem svijeta u sklopu festivala Ars Electronica 2022 pod naslovom „Welcome to Planet B: A different life is possible. But how?“. Nadalje, međunarodni će žiri odabrati više radova iz područja umjetnosti i kulture i na temelju njih oblikovati kustosku koncepciju triju virtualnih izložbi povezanih s ovogodišnjim festivalskim motom.

„Ars Electronica vam 2022. izražava dobrodošlicu na ‘Planet B’. Jedan zaista velik kontinent tog planeta oblikovan od strane umjetnica i umjetnika bit će posvećen pitanju kako možemo živjeti zajedno u miru i poštovanju s one strane granic država, kulutra, jezika, religija i spolova. Potka tog susreta bit će virtualna izložba ‘State of the ART(ist)’”, izjavio je Martin Honzik, direktor festivala Ars Electronica i glavni direktor tvrtke Ars Electronica.

Umjetnički i kulturni projekti mogu se prijaviti na natječaj zaključno s 30. lipnjem 2022. putem sljedeće internetske poveznice: https://ars.electronica.art/stateoftheartist/de/

Voditelji i kustosi projekta: Christl Baur, Martin Honzik, Simon Mraz

Kontakt:

BMEIA

Odjel za odnose s javnošću

+43(0)501150-3320, F:+43(0)501159-213

abti3@bmeia.gv.at

http://www.bmeia.gv.at

Austrijsko ministarstvo vanjskih poslova i Ars Electronica stvaraju virtualni prostor za umjetničku slobodu