Internetski preglednik koji koristite je zastario. Za optimalno iskustvo koristite neki od sljedećih preglednika.
Vijesti

EUROPOLY

– 11. 5. 2017., Kulturno informativni centar (KIC), Preradovićeva 5, Zagreb

Serija regionalnih konferencija EUROPOLY multidisciplinarni je projekt udruga Bijeli val (Hrvatska), Krokodil (Srbija), Crvena (Bosna i Hercegovina) i BLOCKFREI (Austrija) koji se bavi temom migracija, prvenstveno s područja Jugoistočne Europe u zemlje centralne i zapadne Europe; počevši od velikog vala ekonomskih migranata (takozvanih gastarbajtera) iz šezdesetih i sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća preko desetina tisuća ratnih izbjeglica iz devedesetih, anti-provincijskih odlazaka mladih uglavnom u svjetske metropole kao i konstantnog odljeva mozgova te najnovije izbjegličke krize koja se preko Balkana kreće prema europskim zemljama. Namjera projekta je istražiti i mapirati intenzivan društveni, kulturni i umjetnički utjecaj koji je ovaj dugotrajan val migracija ostavio kako na zemlje Zapadnog Balkana, tako i na zemlje koje su najčešće predstavljale finalnu migrantsku destinaciju. Panel diskusije, izložbeni program i filmske projekcije održavat će se tijekom 2017. godine u četiri grada: Beogradu, Zagrebu, Sarajevu i Beču. Okosnica i polazišna točka projekta je EUROPOLY – The European Union Identity Trading Game, umjetnička instalacija srpsko-austrijskog umjetnika Dejana Kaludjerovića inspirirana društvenom igrom Monopoly, koja će biti izložena u galerijskim prostorima na sve četiri lokacije. Zagrebački segment programa održava se od 2. do 11. svibnja 2017. u Kulturno informativnom centru (KIC).

Umjetnička instalacija EUROPOLY – The European Identity Trading Game srpsko-austrijskog umetnika Dejana Kaludjerovića preispituje položaj imigranata u EU, kao i samu ideju EU te jaz između ideala i prakse. Građani zemalja koje nisu članice EU, a koji rade u zemljama članicama EU fotografirani su i zastupljeni u igri zajedno sa svojim profesijama. Sreća u velikoj mjeri određuje moguć uspjeh ili propast „igrača“ koji žele postati dio EU i preuzeti novi europski identitet. Europska unija definira europski identitet kao nešto što se može steći samo unutar EU i što je rezervirano isključivo za građane Europske unije iako se Europa ne okončava na granicama Unije. Ipak, EU ima moć da definira identitete, moć da uspostavlja pravila igre kojima se drugi moraju povinuti. Potrošačko društvo Europske unije stvorilo je pravilo po kojem je sve na prodaju uključujući i naše identitete. Instalacija će biti izložena do 11. svibnja, do kada svi zainteresirani mogu odigrati partiju ove igre trgovanja europskim identitetom nalik na Monopoly.

U sklopu izložbenog programa predstavljamo i video uradak GUESTures | GOSTIkulacije, dio  dugotrajnog projekta Margarete Kern o ženama koje su krajem 1960-ih emigrirale iz Jugoslavije u Zapadni Berlin kako bi radile u tvornicama koje proizvode video i televizijsku opremu. Žene su sačinjavale velik dio populacije migrantskih radnika, no njihove priče uglavnom su odsutne iz službenih povijesti i arhiva kao i kolektivnog imaginarija. Margareta Kern vizualna je umjetnica, kulturalna aktivistkinja i predavačica na sveučilištu Falmouth, koja se izražava u medijima fotografije, videa, instalacije i kritičkog pisanja. 
U sklopu konferencije 2. i 3. svibnja u 19 h održat će se dva panela, jedan posvećen društveno angažiranim umjetničkim praksama kritičnim prema migracijskoj i kulturnoj politici EU, a drugi politikama identiteta i migracijskim praksama na (ne)imaginarnom Balkanu. Bitno nam je naglasiti i kako sve prisutniji prelazak na prekarnu radnu snagu utječe na migracije i pitanja identiteta, te koje su ekonomske posljedice ovog procesa. U prvom panelu sudjeluju umjetnice Andreja Kulunčić i Tanja Ostojić, i dizajner i likovni kritičar Bojan Krištofić. U drugom panelu sudjeluju filozofkinja, teoretičarka i umjetnica Marina Gržinić Mauhler (istraživački centar Slovenske akademije znanosti i umjetnosti),  Marijana Hameršak (znanstvena suradnica pri Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu), politolog Viktor Koska (Fakultet političkih znanosti u Zagrebu) i antropolog Duško Petrović (Filozofski fakultet u Zagrebu).

Osim izložbenog programa i panel diskusija, od 4. do 6. svibnja u KIC-u će se održati filmski ciklus osam recentnih filmova i kultnih klasika koji preispituju hibridni položaj gastarbajtera i migranata u balkansko-europskoj svakodnevici – od etnološke studije Halo München Krste Papića, preko crnohumornog dokumentarca Dragan Wende West Berlin Lene Müller i Dragana von Petrovića do subverzivnog Montenegro Dušana Makavejeva.

Ulaz na sva događanja je slobodan!

Organizatori projekta Europoly su Udruženje KROKODIL (SRB), BLOCKFREI (AT), Udruga BIJELI VAL (HR), Udruženje CRVENA (BIH). Projekt su omogućili: Allianz Kulturstiftung, ERSTE fondacija, Savezna kancelarija Republike Austrije, Grad Beč, Austrijski kulturni forum u Beogradu, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb. Partneri: Muzej Jugoslavije, Goethe-Institut Zagreb, Kulturno informativni centar (KIC). 
Prva u nizu konferencija održana je u Beogradu u travnju 2017. a preostale konferencije regionalnog projekta Europoly održat će se u Sarajevu u rujnu 2017. i u Beču u prosincu 2017. godine.

RASPORED 
Utorak, 2.5. – 19 h
Otvorenje instalacije EUROPOLY – The European Union Identity Trading Game, autor: Dejan Kaludjerović. 
Panel: Europski multikulturni projekt i društveno angažirane umjetničke prakse: igra mrkva i batina
sudjeluju: Andreja Kulunčić, Tanja Ostojić, Bojan Krištofić
GUESTures | GOSTIkulacije, dvokanalni HD video, Margareta Kern, 2011., 33′
Instalacija EUROPOLY i video GUESTures bit će izloženi do 11. 5. 2017.

Srijeda, 3.5. – 19 h
Panel: (Ne)imaginarni Balkan – politike identiteta i migracijske prakse 
sudjeluju: Marina Gržinić, Viktor Koska, Marijana Hameršak, Duško Petrović

Četvrtak, 4.5.2017. 
19 h – Halo München, r. Krsto Papić, Jugoslavija, 1968. 12′ 
Druga generacija, r. Želimir Žilnik, Jugoslavija, 1983., 88′ 
21 h – Specijalni vlakovi, r. Krsto Papić, Jugoslavija, 1972., 16′ 
Pogrebnik, r. Dragan Nikolić, Njemačka/Srbija, 2013., 53′

Petak, 5.5.2017. 
19 h – Dragan Wende West Berlin, r. Lena Müller, Dragan von Petrović, Njemačka/Srbija, 2013., 87′ 
21 h – Flotel Europa, r. Vladimir Tomić, Danska/Srbija, 2015., 72′

Subota, 6.5.2017. 
19 h – Katzelmacher, r. Rainer Werner Fassbinder, SR Njemačka, 1969., 88′ 
21 h – Montenegro, r. Dušan Makavejev, Švedska/VB, 1981., 96′

http://blockfrei.org/

EUROPOLY