Internetski preglednik koji koristite je zastario. Za optimalno iskustvo koristite neki od sljedećih preglednika.
Vijesti

Nekoć i danas: međunarodni Beč

Prije 150 godina je položen kamen temeljac Beča kao svjetskog grada – u gradu je 1873. priređena Svjetska izložba. U jednome od glavnih gradova tadašnje Austrougarske monarhije okupilo se više od 50.000 poduzeća iz više od 35 zemalja.

Na prostoru današnjeg 2. bečkog okruga predstavili su nova tehnička i obrtnička dostignuća. Zvijezda Svjetske izložbe bila je tzv. rotonda, tj. izložbena dvorana s najvećom kupolom na svijetu u ono doba.

Stoljeće i pol kasnije, Beč i dalje privlači sve više ljudi iz cijelog svijeta. Naime, osim kulturnih i turističkih znamenitosti, Beč je danas jedno od najznačajnijih sjedišta međunarodnih organizacija, a od 1979. je grad čak i jedno od četiri sjedišta Ujedinjenih naroda. Taj je snažan međunarodni sektor zaslužan za to što je Beč i dalje svjetski grad. Uz vodeću ulogu u međunarodnom kongresnom polju, predstavlja i nezanemariv gospodarski čimbenik u razvoju grada.

Htjeli biste saznati više o Svjetskoj izložbi? Neki muzeji ove godine u svome programu ciljano se posvećuju toj temi – među ostalim, Svjetski muzej, Tehnički muzej i Muzej primijenjenih umjetnosti (MAK).

https://www.weltmuseumwien.at/ausstellungen/

https://www.technischesmuseum.at/

https://www.mak.at/

Nekoć i danas: međunarodni Beč
150 Jahre Weltausstellung Wien