Internetski preglednik koji koristite je zastario. Za optimalno iskustvo koristite neki od sljedećih preglednika.
Natječaji

Imagine Dignity: What Kind of a World Do We Want to Inhabit in 2040?

Savezno ministarstvo europskih i međunarodnih poslova Republike Austrije objavilo je u suradnji s Austrijskim književnim društvom natječaj pod nazivom „Imagine Dignity: Humankind / Nature / Artificial Intelligence: What Kind of World Do We Want to Inhabit in 2040?“. Od odabrane autorice ili autora u Hrvatskoj i drugim partnerskim zemljama očekivat će se produkcija proznog književnog ili esejističkog teksta na engleskom jeziku od cca 18.000 znakova, uključujući razmake, na temu dostojanstva čovjeka i prirode u kontekstu izazova budućnosti, primjerice razvoja umjetne inteligencije.

Riječ je o pokušaju da se povežu autori/ce u Austriji s autori/cama u Hrvatskoj, na taj način da se na natječaj prijave „tandemi” – hrvatski autor ili autorica trebaju dati pismeni pristanak austrijskom autoru ili autorici da podnesu prijavu na natječaj u zajedničko ime. Stoga se austrijski spisatelji/ce i spisatelji/ce iz drugih zemalja već prije sudjelovanja u projektu, odnosno pri prijavi na natječaj, trebaju povezati i obvezati na uvjete projekta.

Nađe li se prijava hrvatskog autora/ice s austrijskim partnerom/partnericom među osam odabranih, hrvatski će autor ili autorica primiti honorar od 2000 € u dvije tranše; bit će predstavljeni na sajmu Buch Wien, a radovi će im se i objaviti u digitalnom i/ili tiskanom obliku. Rok za skupne austrijsko-hrvatske prijave je 22.10.2023., a rok za produkciju tekstova bit će kraj veljače 2024. Prijave se šalju gđi Elke Atzler iz Austrijskog književnog društva na adresu elektroničke pošte elke.atzler@literaturdialoge.at, te na office@ogl.at u CC-u. Više o uvjetima možete saznati u punom tekstu natječaja na engleskom jeziku na sljedećoj poveznici:

Tekst natječaja

Imagine Dignity: What Kind of a World Do We Want to Inhabit in 2040?
@BMEIA