Internetski preglednik koji koristite je zastario. Za optimalno iskustvo koristite neki od sljedećih preglednika.
predavanje

13. dani austrijske kulture u Osijeku: Istinu je od čovjeka moguće očekivati

Predavanje doc. dr. sc. Stephanie Jug, Odsjek za njemački jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Osijeku

Ingeborg Bachmann jedna je od najznačajnijih autorica 20. stoljeća na njemačkom jeziku. Austrijanka rođena u Klagenfurtu u svojim dramskim, proznim i lirskim tekstovima suočava čitatelja s često tužnom istinom, jer smatra da je čovjek sposoban s njom se suočiti. To, štoviše, smatra zadatkom svakog pisca. Životni put autorice, kao i povijest njene obitelji, ispunjeni su kobnim obratima ali i potragom za ostvarenjem, za apstraktnim vrijednostima poput ljubavi, sreće i zadovoljstva. Njena tragična smrt 17. listopada 1973. u Rimu točka je na „i“ egzistencijalne patnje koja je upravljala njenim životnim putovanjem. Predavanje će predstaviti život i najznačajnija djela ove iznimne autorice. Poezija koju nam je ostavila poziva na odgonetavanje, preispitivanje te je i u današnjem smislu vrlo aktualna.

Uz predavanje studentice i studenti Odsjeka za njemački jezik čitat će izabrane pjesme u njemačkom originalu i hrvatskom prijevodu Trude Stamać.

Dani austrijske kulture održavaju se u suradnji s Austrijskom čitaonicom Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, Odsjekom za njemački jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Osijeku, Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku te Kinematografima Osijek – kinom Urania.

Predavanje će se održati na hrvatskom jeziku.

www.gskos.unios.hr

13. dani austrijske kulture u Osijeku: Istinu je od čovjeka moguće očekivati
© Pixaby