Internetski preglednik koji koristite je zastario. Za optimalno iskustvo koristite neki od sljedećih preglednika.
film

Filmšnite: Elfriede Jelinek – jezik pušten s lanca

2022. │ NJEMAČKA, AUSTRIJA│ 96′

režija: Claudia Müller • scenarij: Claudia Müller • protagonistkinje: Elfriede Jelinek, Sophie Rois, Stefanie Reinsperger, Maren Kroymann, Sandra Hüller, Martin Wuttke, Ilse Ritter • kamera: Christine A. Maier • montaža: Mechthild Barth • produkcija: Plan C Filmproduktion OG, Polyfilm • govorni jezik: njemački • titlovi: hrvatski • nagrade i festivali: najbolji dokumentarni naslov na dodjeli Njemačke filmske nagrade i Austrijske filmske nagrade, nagrada žirija FIPRESCI na DOK.festu u Münchenu • žanr: dokumentarno-igrani

Vunderkind, kontroverzna autorica, izdajnica domovine, feministkinja, obožavateljica mode, komunistkinja, pesimistkinja, jezična teroristkinja, pobunjenica, enfant terrible, oštra kritičarka vlastite sredine, genijalna i ranjiva umjetnica, dobitnica Nobelove nagrade za književnost.

Film o Elfriede Jelinek, prve dobitnice Nobelove nagrade za književnost s njemačkog govornog područja, fokusira se na njezin umjetnički pristup jeziku. „Elfriede Jelinek – pustiti jezik s uzice“ je višeslojan i asocijativan filmski portret žene pune proturječja i približava se jezičnoj tehnici montaže kojom se koristi umjetnica iz njezine sasvim posebne perspektive.

Više o filmu: https://sixpackfilm.com/de/catalogue/2791/

„Filmšnite” su novi zajednički projekt Austrijskog kulturnog foruma, Goethe-Instituta Kroatien i Veleposlanstva Švicarske Konfederacije u Hrvatskoj posvećen predstavljanju suvremenog filma iz Austrije, Njemačke i Švicarske. Projekt se 2024. godine provodi u Zadru, Zagrebu i Rijeci i donosi neke od najcjenjenijih novih naslova iz triju zemalja. Projekt se ostvaruje uz sponzorstvo ERSTE banke.

Projekcije u Zadru organiziraju se u suradnji s Kino Zonom (Centar nezavisne kulture) i uključene su u studijski program Odjela za germanistiku Sveučilišta u Zadru uz potporu OeAD-a, Austrijske knjižnice u Zadru i Dokukina KIC.

Više informacija o ulaznicama za zadarsku projekciju može se naći na stranici https://www.kino-zona.com/.

Više informacija o ulaznicama za zagrebačku projekciju može se naći na stranici https://kinokinoteka.hr/

Više informacija o ulaznicama za riječku projekciju može se naći na stranici https://www.art-kino.org/en/

film

Filmšnite: Sisi & ja

Dinamična priča o odnosu obožavane i slobodoumne austrijske carice s njezinom dvorskom damom sa Sandrom Hüller u glavnoj ulozi.

film

Filmšnite: Teorija svega

Hladnoratovski triler u švicarskim Alpama o tajnama kvantne mehanike.